Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ κάλεσαν την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι να υπογράψει άμεσα τη διμερή συμφωνία ασφαλείας με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία θα επιτρέψει σε μια μικρότερη αμερικανική στρατιωτική δύναμη να παραμείνει στο Αφγανιστάν μετά το 2014, προειδοποιώντας ότι εάν αποτύχει να το πράξει αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας αλλά και τη διεθνή βοήθεια.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ επισήμαναν ότι εάν ο Καρζάι δεν υπογράψει το σύμφωνο ασφαλείας με τις ΗΠΑ το συντομότερο, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Συμμαχία θα πρέπει να αποσύρουν όλα τους τα στρατεύματά από το Αφγανιστάν έως το τέλος του 2014 και να απεμπολήσουν τους υπάρχοντες σχεδιασμούς να αφήσουν πίσω μια μικρότερη δύναμη σε εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο.

Οι νατοϊκές δυνάμεις διατηρούν 84.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, Αμερικανούς στην πλειονότητά τους. Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να διατηρήσει στο Αφγανιστάν μια δύναμη 8.000-12.000 στρατιωτών μετά το 2014, αφού αποσύρει τα μάχιμα στρατεύματα του.

«Η ανησυχία μου έγκειται στο ότι εάν δε μπορέσουμε να αναπτύξουμε την αποστολή των εκπαιδευτών στο Αφγανιστάν, αυτό ίσως έχει αρνητική επίπτωση στην κατάσταση ασφαλείας (. . .) και στην χορήγηση οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν», τόνισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ’ντερς Φο Ράσμουσεν κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

’λλοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προειδοποίησαν ότι εάν όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, το γεγονός αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την χορήγηση της οικονομικής βοήθειας ύψους έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο που προσφέρει η διεθνής κοινότητα, καθώς οι δωρητές θα ήταν απρόθυμοι να συνεχίσουν την χρηματοδότηση των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν στην περίπτωση που δεν θα υπάρχουν ξένα στρατεύματα στο αφγανικό έδαφος για να επιβλέπουν πώς δαπανώνται τα χρήματα.