Η εφημερίδα New York Times στο κύριο άρθρο του φύλλου της Πέμπτης ανέφερε πως η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα έπρεπε να αντιμετωπίσει με επιείκεια τον πληροφορικό Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), δεδομένης της αξίας που έχουν οι αποκαλύψεις του για τα τεράστιας έκτασης προγράμματα παρακολούθησης των επικοινωνιών.

Όπως όλα δείχνουν, οι Αμερικανοί πλέον κατανοούν πλήρως πόσο ευρέως τα τηλεφωνήματά τους, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλα δεδομένα που ανταλλάσσουν παρακολουθούνται, σύμφωνα με το κύριο άρθρο της εφημερίδας. Οι πληροφορίες που δόθηκαν σε δημοσιογράφους από τον Σνόουντεν οδήγησαν στην επανεξέταση της νομιμότητας των διαδικασιών συλλογής πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ μια επιτροπή -την οποία συνέστησε ο Αμερικανός πρόεδρος- προχώρησε σε μείζονα αναδιοργάνωση της NSA.

«Δοθείσης της τεράστιας αξίας των πληροφοριών τις οποίες αποκάλυψε και των καταχρήσεων που εξέθεσε, ο κ. Σνόουντεν αξίζει μια καλύτερη ζωή από αυτήν της μόνιμης εξορίας, του φόβου και της φυγής. Μπορεί να διέπραξε ένα έγκλημα για να το κάνει, αλλά προσέφερε στη χώρα του μια σπουδαία υπηρεσία», γράφει χαρακτηριστικά το εν λόγω δημοσίευμα.

Το κύριο άρθρο των New York Times ανέφερε ότι ο Σνόουντεν «έχει σαφώς δικαιολογίες» για τις πράξεις του, διότι το τρέχον νομικό πλαίσιο για όσους καταμηνύουν ατασθαλίες δεν καλύπτει επ' ουδενί τους εργαζόμενους σε εταιρίες που αναλαμβάνουν συμβάσεις ή δρουν ως εξωτερικοί προμηθευτές.

Το άρθρο καταγράφει διάφορους τρόπους με τους οποίους η NSA παραβίασε την εμπιστοσύνη των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι παραβίαζε τη νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που τελεί σε ισχύ στις ΗΠΑ «χιλιάδες φορές το χρόνο», υπονόμευσε το βασικό σύστημα κρυπτογραφίας του Διαδικτύου και παραβίασε την ασφάλεια τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων διαφόρων κέντρων δεδομένων σε όλο τον κόσμο.

Η Guardian 

Η βρετανική εφημερίδα Guardian -που μαζί με την αμερικανική εφημερίδα The Washington Post είχαν λάβει τα έγγραφα που διέρρευσε ο Σνόουντεν- κάλεσε επίσης σε ένα δικό της κύριο άρθρο χθες τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να απονείμει χάρη στον Σνόουντεν. Συγκεκριμένα αναφέρει, εξαίροντας μεταξύ άλλων το «ηθικό σθένος» του Αμερικανού πληροφορικού: «Ελπίζουμε ότι οι πιο ψύχραιμοι εντός της (αμερικανικής) κυβέρνησης εργάζονται πάνω σε μια στρατηγική για να επιτραπεί στον κ. Σνόουντεν να επιστρέψει στις ΗΠΑ με αξιοπρέπεια και ότι ο πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που διαθέτει για τον αντιμετωπίσει ανθρώπινα και κατά τρόπο που θα αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα για την αξία των whistleblowers (των καταμηνυτών ατασθαλιών) και της ίδιας της ελευθερίας του λόγου».

Ο νεοδιορισθείς υποδιευθυντής της NSA Ρικ Λέτζετ είχε δηλώσει πρόσφατα στην εκπομπή «60 Λεπτά» του CBS News ότι θα τασσόταν υπέρ της έναρξης μιας διαπραγμάτευσης για τη χορήγηση αμνηστίας στον Σνόουντεν εάν ο πληροφορικός συμφωνούσε να επιστρέψει όλα τα έγγραφα τα οποία έχει ακόμη στην κατοχή του, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο.

Ο διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, Κένεθ Ροθ, σχολιάζοντας την αρθρογραφία της Guardian, κάλεσε επίσης την αμερικανική κυβέρνηση να αναστείλει τις διώξεις σε βάρος του πρώην συμβούλου της NSA.