Ο στρατός της Μιανμάρ (Βιρμανία) εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον βιασμό ως όπλο πολέμου ακόμη και μετά την άνοδο στην εξουσία μιας μη στρατιωτικής κυβέρνησης το 2010, κατήγγειλε οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, σύμφωνα με το BBC.

Η Ένωση Γυναικών Βιρμανίας κατέγραψε περισσότερες από 100 περιπτώσεις, σε κάποιες από τις οποίες τα θύματα είναι οκτάχρονα παιδιά.

Οι περισσότεροι βιασμοί διαπράττονται σε περιοχές όπου ο στρατός εξακολουθεί να μάχεται εναντίον των ένοπλων εθνοτικών ομάδων, σύμφωνα με την οργάνωση.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ δήλωσε ότι ο βιασμός δεν είναι τακτική του στρατού και ότι τα κρούσματα θα πρέπει να καταγγέλλονται.

Οι περισσότεροι βιασμοί καταγράφονται στις συνοριακές περιοχές του Κατσίν και στο κρατίδιο του βόρειου Σαν, όπου μαίνονται συγκρούσεις.

Σχεδόν οι μισές υποθέσεις αφορούν ομαδικούς βιασμούς, ενώ 28 γυναίκες δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από τα τραύματά τους, προσθέτει η οργάνωση.

"Το εύρος και η συστηματική τους φύση υποδηλώνει ένα δομικό μοντέλο: ο βιασμός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολέμου και καταστολής. Η σεξουαλική βία χρησιμοποιείται από τον στρατό της Μιανμάρ για να κάμψει το ηθικό τους και να καταστρέψει τις εθνοτικές κοινότητες", αναφέρει η οργάνωση.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου, ο Γε Χτουτ, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο στρατός δεν "χρησιμοποιεί βιασμούς ως όπλα".

"Αν διαπράττονται βιασμοί από μεμονωμένα άτομα, προσπαθούμε να τους αποκαλύπτουμε και να αναλαμβάνουμε αποτελεσματική δράση κατά των δραστών", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος Τέιν Σέιν εισήγαγε σημαντικές μεταρρυθμίσεις μετά τις εκλογές τον Νοέμβριο 2010, με τις οποίες αντικαταστάθηκε η στρατιωτική κυβέρνηση από μία πολιτική κυβέρνηση υποστηριζόμενη από τον στρατό.

Την τελευταία τριετία σημειώθηκαν σημαντικές πολιτικές αλλαγές στη χώρα, αλλά ο στρατός μέχρι στιγμής δεν έχει επιδείξει μεγάλη διάθεση για αλλαγή, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην Ρανγκούν, ο Γιόνα Φίσερ.