Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, το οποίο από χθες παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών Αρχών, πλέει από το μεσημέρι, μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού, με κατεύθυνση τη Λεμεσό, σε απόσταση περίπου 28 ναυτικών μιλίων από τη Λάρνακα και μεταξύ των οικοπέδων 2 και 1.

Το Barbaros συνοδεύει από σήμερα η φρεγάτα του Πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας , «Giresun», η οποία κατά πάσα πιθανότητα θ' αντικαταστήσει την «Gelibolu».

Την επιτήρηση του γεωτρύπανου της ENI/KOGAS Saipem 10000 στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του κυπριακού οικοπέδου 9, έχει αναλάβει η κορβέτα «Bafra».

Εν τω μεταξύ χθες το Barbaros βρισκόταν στο οικόπεδο 3. Τα οικόπεδα, έχουν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS, η οποία από τις αρχές του μήνα κάνει γεώτρηση στο τεμάχιο «Ονασαγόρας» του οικοπέδου 9.

Η γεώτρηση συνεχίζεται κανονικά. Από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις του Barbaros, αναφέρθηκε ότι επί του παρόντος δεν έχει διαφανεί, κατά πόσο το σκάφος θα αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες.

Επιπλέον, σήμερα στην περιοχή πραγματοποιείται άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου. Στην άσκηση  χρησιμοποιούνται μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ F15 και F16.

Επίσης, συνεχίζεται η μεγάλη άσκηση της Ρωσίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας. Για την άσκηση, η Μόσχα δέσμευσε περιοχή οκτακόσιων τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία.Στην άσκηση γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

Διαβάστε επίσης: 

Το τουρκικό Barbaros και μία φρεγάτα μπήκαν στην κυπριακή ΑΟΖ