Οι θάνατοι από καρκίνο των πνευμόνων θα αυξηθούν περισσότερο φέτος για πρώτη φορά, σε σχέση με τους θανάτους από καρκίνο του μαστού, μεταξύ των γυναικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια νέα ιταλοελβετική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη προβλέπει ότι αν και, σε απόλυτους αριθμούς, οι θάνατοι από όλες τις μορφές καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να αυξάνουν εξαιτίας της σταδιακής γήρανσης του πληθυσμού, ο ρυθμός (ποσοστό) της αύξησης των θανάτων λόγω καρκίνου σε σχέση με τον ευρωπαϊκό πληθυσμό θα συνεχίσει να μειώνεται, με δύο χαρακτηριστικές εξαιρέσεις, τους καρκίνους των πνευμόνων στις γυναίκες και του καρκίνου του παγκρέατος και στα δύο φύλα, όπου παρατηρείται διαχρονική αύξηση των θανάτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κάρλο Λα Βέκια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Χρονικά Ογκολογίας» (Annals of Oncology), προβλέπει ότι θα υπάρξουν συνολικά 1.359.100 θάνατοι από καρκίνο στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ το 2015: 766.200 άνδρες και 592.900 γυναίκες ή 138,4 θάνατοι ανά 100.000 άνδρες και 83,8 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες.

Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν μια μείωση θανάτων κατά 7,5% στους άνδρες και κατά 6% στις γυναίκες έναντι του 2009. Το αποκορύφωμα στον ρυθμό αύξησης των θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη είχε συμβεί το 1998. Το 2015 θα αποφευχθούν τουλάχιστον 325.000 θάνατοι σε σχέση με το 2008.

Όμως μεταξύ των γυναικών ο ρυθμός αύξησης των θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων (σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του καπνίσματος) θα αυξηθεί κατά 9% φέτος σε σχέση με το 2009, φθάνοντας τους 14,24 θανάτους ανά 100.000 άτομα, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού θα είναι πλέον οριακά λιγότεροι (14,22 ανά 100.000). Σε απόλυτους αριθμούς πάντως οι συνολικοί θάνατοι από καρκίνο του μαστού (περίπου 90.800) θα είναι ελαφρώς πιο πολλοί σε σχέση με τους θανάτους από καρκίνο των πνευμόνων (87.500).

Ο Κάρλο Λα Βέκια επεσήμανε πως οι ανωτέρω αριθμοί αποτελούν προς το παρόν προβλέψεις και τα πραγματικά ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα σε τρία έως τέσσερα χρόνια. Οι θάνατοι γυναικών από καρκίνο των πνευμόνων είναι περισσότεροι στη Βρετανία και στην Πολωνία. Μία αιτία είναι ότι, ιδίως στη Βρετανία, οι γυναίκες άρχισαν να καπνίζουν μαζικά και συστηματικά πολύ νωρίτερα, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το κάπνισμα έγινε γυναικεία συνήθεια μετά το 1968.

Μεταξύ των ανδρών της Ευρώπης, αναμένεται «φρενάρισμα» των θανάτων από τρεις κύριες μορφές καρκίνου (πνευμόνων, εντέρου και προστάτη). Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μειώσεις των θανάτων από καρκίνο -όπου αυτές παρατηρούνται- οφείλονται κυρίως στη βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Η θετική αυτή επίπτωση είναι αισθητή ακόμη και στους ανθρώπους άνω των 70 ετών.

Αρνητική είναι η εξέλιξη για τον καρκίνο του παγκρέατος, με τους θανάτους να προβλέπεται να αυξηθούν το 2015 κατά 4% στους άνδρες και κατά 5% στις γυναίκες, έναντι του 2009. Οι κύριες αιτίες γι' αυτό είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και το σχετικό οικογενειακό ιστορικό, αν και όλα αυτά δεν εξηγούν πάνω από το 40% των περιστατικών, οπότε σε σημαντικό βαθμό η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη.

Ο καθηγητής Φάμπιο Λέβι της Σχολής Βιολογίας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Λωζάνης επεσήμανε ότι «αν και οι πτωτικές τάσεις στους συνολικούς θανάτους λόγω καρκίνου αποτελούν καλή είδηση, το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία των θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη». Εκτιμάται ότι το 85% έως 90% των περιστατικών καρκίνου των πνευμόνων και το 15% έως 25% των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος οφείλεται πιθανότατα στο κάπνισμα.