Ψαράδες σκότωσαν ένα κοπάδι δελφίνια!
Σοκαριστικό έθιμο στην Ιαπωνία
Όπως κάθε χρόνο, στον μικρό όρμο του Ταϊτζί της Ιαπωνίας, λαμβάνει χώρα μια από τις πιο σοκαριστικές παραδόσεις παγκοσμίως. Ψαράδες και δύτες οδηγούν εκατοντάδες δελφίνια σε ρηχά νερά, λίγο πριν τα αιχμαλωτήσουν και τα σφάξουν επί τόπου. Πρόκειται για παράδοση η οποία έχει διχάσει τις γνώμες στην Ιαπωνία, αλλά όμως το Τόκιο την υπερασπίζεται ως μέρος της αλιευτικής παράδοσής της.
Σύμφωνα με το Associated Press, ήδη δεκάδες από αυτά έχουν θανατωθεί.
Τα δελφίνια οδηγήθηκαν κοντά στην ακτή -και μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες- με σκάφη και δίχτυα. Εκεί, αλιείς με στολές και μάσκες έδωσαν «μάχη» με τα θηλαστικά μέχρι να τα δέσουν από τις ουρές προκειμένου να μη διαφύγουν. Στη συνέχεια κάλυψαν το σημείο με ένα μεγάλο μουσαμά, δίνοντας ουσιαστικά το σύνθημα για να αρχίσει η σφαγή. Κύριο και σοκαριστικό χαρακτηριστικό του γεγονότος, το έντονο κόκκινο χρώμα που παίρνει το νερό του όρμου, από το αίμα των δελφινιών, το οποίο θα παραμείνει κόκκινο για πολλές μέρες μετά το τέλος της σφαγής.
Σύμφωνα με την οργάνωση Sea Shepherd, γνωστή κυρίως για τις δραστηριότητές της εναντίον της φαλαινοθηρίας, πρόκειται για τη μαζικότερη θανάτωση απ όταν η ίδια άρχισε να καταγράφει την ετήσια σφαγή των δελφινιών στον όρμο. Εκπρόσωπος της οργάνωσης περιέγραψε την ανατριχιαστική διαδικασία. «Καρφώνουν ένα σιδηρολοστό στη σπονδυλική τους στήλη και τα αφήνουν να αιμορραγήσουν, να πνιγούν και να πεθάνουν», δήλωσε η Μελίσσα Σίγκαλ στο Reuters.
«Μετά από ένα τραυματικό τετραήμερο αιχμαλωσίας στον όρμο, υπέστησαν μια βίαιη διαδικασία διαλογής, διαχωρισμού από την οικογένειά τους και τελικά σήμερα θανατώθηκαν», πρόσθεσε. Όπως διευκρίνισε, οι ψαράδες είχαν πρώτα ξεχωρίσει 52 δελφίνια, τα οποία θα κρατούσαν ζωντανά για να τα πουλήσουν σε ενυδρεία, θαλάσσια πάρκα και άλλες επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους ήταν ένα μικρό δελφίνι με αλφισμό και η μητέρα του.
Οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας στην Ιαπωνία καταδίκασαν τη μαζική σφαγή των δελφινιών κάνοντας λόγο για «τρομερό βασανισμό» των θηλαστικών. Από την πλευρά του εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης απέρριψε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι η θανάτωση των δελφινιών είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο. Οι ίδιοι οι ψαράδες υπερασπίζονται την πρακτική ως μέρος της παράδοσής τους και χαρακτηρίζουν τους πολεμίους της υποκριτές, καθώς καταναλώνουν άλλα είδη κρέατος.