Η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και την κινέζικη διασπορά. Δεν έχει σταθερή ημερομηνία, επειδή το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά ξεκινά την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το 2014 γιορτάζεται στις 31 Ιανουαρίου και οι απανταχού Κινέζοι εισέρχονται στο Έτος του Αλόγου ή το έτος 4712 από τη βασιλεία του Κίτρινου Αυτοκράτορα (3η χιλιετία π.Χ.).

Ο θρύλος αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, ’λογο,Τράγος,  Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι) και ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα.

Έτσι, κάθε 12 χρόνια ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του. Ο Βούδας έκανε γνωστό ότι κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου. Για παράδειγμα, όσα παιδιά γεννηθούν στο Έτος του Αλόγου θα είναι χαρούμενα, ευαίσθητα, ευφυή, πνευματώδη, ταλαντούχοι τεχνίτες και με ικανότητες στη διαχείριση του χρήματος.

Κόκκινες κορδέλες και μεγάλα πανό στολίζουν δρόμους και σπίτια, χάρτινοι δράκοι κάνουν την εμφάνιση τους σε κεντρικά σημεία των πόλεων και ένα μοναδικό θέαμα από πυροτεχνήματα φωτίζει τον ουρανό, διώχνοντας μακριά την κακοτυχία.

Η κινέζικη Πρωτοχρονιά σηματοδοτεί την αρχή του Σεληνιακού Έτους και γιορτάζεται κάθε χρόνο με εντυπωσιακές εκδηλώσεις που διαρκούν 15 μέρες.

Φέτος, οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν στις 31 Ιανουαρίου, σηματοδοτώντας την αρχή του έτους 4712 του κινέζικου ημερολογίου, η προέλευση του οποίου έχει υπολογιστεί ότι είναι ο 14ος αιώνα π.Χ.

Στην πραγματικότητα, οι ντόπιοι δεν μιλούν για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, αλλά για τη Γιορτή της άνοιξης ή το Σεληνιακό Νέο Έτος, που είναι ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ της Κίνας.

Είναι η αρχή του νέου έτους και μια νέα γεωργική περίοδος, ενώ θεωρείται μια περίοδος επανένωσης των οικογενειών με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και συμμετοχή σε έθιμα και παραδόσεις, που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν τύχη τους επόμενους 12 μήνες.

Ο δυνατός θόρυβος και τα έντονα χρώματα είναι τα κύρια στοιχεία των εορτασμών. Το κόκκινο κυριαρχεί, ενώ η παράδοση λέει ότι ένα τέρας, το Nian, εμφανίζεται στο τέλος κάθε έτους και επιτίθεται στους ανθρώπους. Με δυνατούς θορύβους, φώτα και κόκκινα στολίδια, οι ντόπιοι διώχνουν το τέρας μακρυά.

Παράλληλα, με τα πυροτεχνήματα και τις κροτίδες που ρίχνουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αποχαιρετούν τον παλιό χρόνο και εγκαινιάζουν τον νέο.

Φαντασμαγορικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Οι πιο φαντασμαγορικές εκδηλώσεις διοργανώνονται, όπως είναι φυσικό, κυρίως στην Κίνα. Υπάρχουν όμως πολλές ακόμα πόλεις και χώρες, που λόγω του μεγάλου πληθυσμού Κινέζων που φιλοξενούν γιορτάζουν με ανάλογη λαμπρότητα, όπως το Χόνγκ Κονγκ, το Μακάο, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες.

Η μεγαλύτερη γιορτή εκτός Ασίας λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο. Το φεστιβάλ ξεκινά στις 30 Ιανουαρίου και η κύρια εκδήλωση θα είναι μια τεράστια παρέλαση στην Chinatown και το West End, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου. Παρόμοιες γιορτές πραγματοποιούνται στις Chinatowns σε πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Ποιο ζώο αντιπροσωπεύει το 2014;

Το κινεζικό έτος συνδέεται άμεσα με το κινέζικο ωροσκόπιο, μια λίστα με 12 ζώα που εκπροσωπούν διαφορετικά έτη. Πιστεύεται ότι κάποιος που γεννήθηκε το συγκεκριμένο έτος θα έχει παρόμοιες ιδιότητες με το ζώο, με το οποίο συνδέεται εκείνη η χρονιά.

Το 2014 θα είναι το έτος του αλόγου και οι εκδηλώσεις θα έχουν ανάλογο “χρώμα” με τα άλογα να έχουν την τιμητική τους σε ιπποδρομίες και παρελάσεις.

Έθιμα και παραδόσεις

Στην Κίνα, οι παραδόσεις για το Νέο Έτος διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, αν και υπάρχουν μια σειρά από έθιμα που παραμένουν στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Την πρώτη μέρα του 15μερου οι Κινέζοι συνηθίζουν να μην κάνουν μπάνιο, να μην βάζουν πλυντήρια και γενικά να μην καθαρίζουν τα σπίτια τους. καθώς έτσι διώχνουν και την τύχη τους. Πάνω απ 'όλα, δεν πετούν έξω τα σκουπίδια, καθώς αυτό μπορεί να απομακρύνει την ευημερία τους.

Η δεύτερη μέρα θεωρείται η αρχή του έτους και όλοι την περνούν με την οικογένεια τους, ενώ η τρίτη μέρα θεωρείται επιρρεπής σε καυγάδες.

Σε κάποιες περιοχές της χώρας οι ντόπιοι αποφεύγουν να κάνουν κάποια πράγματα, απλά και μόνο επειδή ακούγονται...λάθος. Για παράδειγμα κανείς δεν αγοράζει παπούτσια, αυτό η λέξη haai, θυμίζει αναστεναγμό.

Μπορείτε, ωστόσο, να γυρίσετε τον κινέζικο χαρακτήρα για την τύχη (fu) ανάποδα, ώστε να μοιάζει με την λέξη dao, που ακούγεται σαν άφιξη. Βάζοντας αυτό το σηματάκι στην πόρτα τους οι Κινέζοι περιμένουν τύχη για τη νέα χρονιά.

Διακόσμηση

Οι πόρτες, τα παράθυρα και διάφορα άλλα μέρη των σπιτιών διακοσμούνται με κόκκινες κορδέλες και πανό, που διώχνουν το κακό. Είναι επίσης σύνηθες να φορούν καινούργια κόκκινα ρούχα και εσώρουχα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς, καθώς το κόκκινο είναι ένα χρώμα που συνδέεται με την καλή τύχη και συμβολίζει ένα νέο ξεκίνημα.

Το γεύμα της Πρωτοχρονιάς

Το Πρωτοχρονιάτικο γεύμα είναι το πιο σημαντικό γεύμα της χρονιάς, καθώς φέρνει κοντά τις οικογένειες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τα Ζυμαρικά και τα ψάρια προτιμούνται ως σύμβολα ευημερίας και τα παιδιά παίρνουν δώρα και φακέλους με χρήματα. Τα γλυκά δεν λείπουν από το τραπέζι, αφού γλυκαίνουν τις προοπτικές για το νέο έτος, με τα παραδοσιακά κεράσματα να περιλαμβάνουν ρυζόγαλο (nian gao), τραγανά ζυμαρικά ( goks jau), ζαχαρωμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Το Φεστιβάλ των Φαναριών

Η 15η ημέρα του φεστιβάλ είναι γνωστή ως το Φεστιβάλ των Φαναριών. Σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα του σεληνιακού έτους και το τέλος όλων των εορτασμών του νέου έτους. Τα κόκκινα χάρτινα φανάρια σε όλα τα σχήματα και μεγέθη κρέμονται στους δρόμους και σε όλα σχεδόν τα σπίτια.