Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απέρριψε το αίτημα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για αποζημιώσεις για τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας, υποστηρίζοντας στη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματός του στο Νάουεν, κοντά στο Βερολίνο, πως τέτοια θέματα έχουν ρυθμισθεί οριστικά με τις διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν το 1990 στην ενοποίηση της Γερμανίας.

Ερωτηθείς αν το Βερολίνο θα πλήρωνε αποζημιώσεις, ο Ζ. Γκάμπριελ δήλωσε: «Η πιθανότητα είναι μηδενική».

"Όλα αυτά τα θέματα ρυθμίσθηκαν νομικά οριστικά με τη συνθήκη 2 συν 4" που υπογράφηκε το 1990 ανάμεσα στα δύο γερμανικά κράτη και τους Συμμάχους, οι οποίοι παραιτήθηκαν τότε των δικαιωμάτων τους επί των ηττημένων του 1945 - και η συνθήκη εγκρίθηκε από τον Ελλάδα, επέμεινε ο Ζ. Γκάμπριελ. "Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να συνεχίζει κανείς σ' αυτή την οδό", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επισκέπτεται τη Γερμανία και ήταν παρών στη συνεδρίαση του SPD στο Νάουεν, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να υποθέτει πως η συνολική διάθεση έχει αλλάξει τόσο, ώστε η ευρωζώνη να υιοθετήσει άνευ όρων το πρόγραμμα της κυβέρνησης Τσίπρα».

Ο επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, ο οποίος συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δήλωσε πως δεν περιμένει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα της Ελλάδας κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, ή κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Τετάρτη.

«Δεν πιστεύω ότι θα φθάσουμε τόσο σύντομα σε τελικά συμπεράσματα», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης πως ο Αλέξης Τσίπρας «έλαβε υπόψη σε περιορισμένο μόνο βαθμό» τις προτάσεις της ΕΕ για την κρίση του χρέους. Οι Βρυξέλλες πίεζαν την Αθήνα να ζητήσει μια παράταση του προγράμματος στήριξης για λίγους μήνες, ώστε να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράταση και έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε πως οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται τώρα πιο κοντά σε μια λύση. Φαίνεται ότι υπάρχει «μια πολύ δογματική στάση στην Αθήνα» πρόσθεσε η πηγή.