Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στο Κίεβο καθώς είναι σε εξέλιξη δύο πόλεμοι στην Ουκρανία: ο διπλωματικός πόλεμος Ρωσίας-Δύσης για τον έλεγχο της περιοχής και ο πραγματικός πόλεμος των αντικυβερνητικών διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας που έχει οδηγήσει στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους. Ο φόβος διχοτόμησης της χώρας είναι πλέον ορατός...

Μια συμφωνία για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία επιτεύχθηκε κατά τις ολονύκτιες συνομιλίες με συμμετοχή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, της αντιπολίτευσης και τριών υπουργών της Ευρωπαίκής Ένωσης, ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρική υπηρεσία Τύπου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αλλά δεν γίνονται γνωστές λεπτομέρειες. Η αντιπολίτευση και οι υπουργοί της ΕΕ δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την επίτευξη συμφωνίας και διπλωματικές πηγές είπαν πως οι συνομιλίες υπήρξαν "πολύ δύσκολες". 

Χθες τα βίαια επεισόδια εντάθηκαν, με τους νεκρούς να φθάνουν τουλάχιστον τους 77 στο Κίεβο, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Υγεία.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της ύψωσε τον τόνο, απειλώντας να υιοθετήσει κυρώσεις εναντίον "των κυβερνώντων που είναι υπεύθυνοι για βιαιότητες", ένα μήνυμα που διαβιβάσθηκε από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν απ' ευθείας στον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε να δοθεί τέλος στη βία και "στους παράλογους θανάτους".

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να σταματήσουν τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου (βίζες) σε ουκρανούς αξιωματούχους και να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία τους.

Συνομιλίες διεξήχθησαν ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο ’γγελα Μέρκελ, τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι τρεις "συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατόν και πως το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει", ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

Ενώ οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η Ρωσία είναι απαραίτητη για να υπάρξει έξοδος από την κρίση, η Μόσχα επιμένει προς το παρόν σε μια πολύ αυστηρή θέση, καθώς ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξήγησε πως η χώρα του δεν θα συνεργαστεί παρά μόνο με μια εξουσία που πάνω της "δεν σκουπίζει κανείς τα πόδια του".

Πολλοί ουκρανοί πολιτικοί αξιωματούχοι εκφράσθηκαν επίσης εναντίον του "λουτρού αίματος" των τελευταίων ημερών, όπως ο δήμαρχος του Κιέβου, ο οποίος ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το κυβερνών κόμμα, το Κόμμα των Περιφερειών. Δώδεκα βουλευτές τον μιμήθηκαν χθες το βράδυ και ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από το σχηματισμό του προέδρου.

Το κοινοβούλιο, που για πρώτη φορά κατάφερε να σχηματίσει μια πλειοψηφία εναντίον του Γιανουκόβιτς, ψήφισε χθες το βράδυ μια απόφαση με την οποία αναθεωρεί τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί την προηγουμένη από τις ειδικές υπηρεσίες και διατάσσει την επιστροφή των στρατιωτών στους στρατώνες.

"Ο άμεσος παραμερισμός του Γιανουκόβιτς και οι διώξεις εναντίον του για μαζικούς φόνους αμάχων πρέπει να είναι η μοναδική απαίτηση του λαού, της αντιπολίτευσης και της διεθνούς κοινότητας", τόνισε από την πλευρά της η φυλακισμένη αντιπολιτευόμενη πολιτικός Γιούλια Τιμοσένκο, σε μια δήλωση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο του κόμματός της.