Στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, όταν ακόμα οι επιχειρήσεις ρωσικής επιρροής και παρέμβασης σε εκλογικές διαδικασίες δεν ήταν ευρύτερα γνωστές, άτομο που φέρεται να συνδέεται με αυτές μπαινόβγαινε σε ελληνικά εκλογικά κέντρα, τραβούσε φωτογραφίες εκλογικών αντιπροσώπων, ψηφοδελτίων, καλπών – ακόμα και εκλογικών καταλόγων. 

Κατόπιν, τουίταρε το υλικό από λογαριασμό που συνδέεται με το Internet Research Agency, το γνωστό ρωσικό «εργοστάσιο των τρολ» που διώκεται στις ΗΠΑ για παρέμβαση στις εκλογές του 2016, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα μοιάζουν με «ξέφραγο αμπέλι» αλλά και ότι η εκλογική διαδικασία είναι επιδεκτική νοθείας. Μάλιστα, ο χειριστής του επίμαχου λογαριασμού που έβγαζε τις φωτογραφίες και μιλούσε για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας φέρεται να έχει συναντήσει τον Πούτιν το 2012. Ολα αυτά και πολλά περισσότερα αποκαλύπτει η πρόσφατη έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ που παρουσιάζει το Protagon. 

Μπαινόβγαινε στα εκλογικά κέντρα ανενόχλητος 

Ο χειριστής λογαριασμού του Twitter που συνδέεται με το ρωσικό «εργοστάσιο των τρολ» είχε εμπλακεί σε δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών του 2014, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας για το Εγκλημα και την Ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες. Κατά τους ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου, η «συμπεριφορά» του χειριστή δείχνει ότι σκοπός του ήταν να καταδείξει τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και τη «χαλαρότητα» που επικρατεί κατά τη διαδικασία των ευρωεκλογών στη χώρα μας. Ανέφεραν δε ότι τα ευρήματα της μελέτης τους παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις απειλές ρωσικής επιρροής στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου. 

«Οι εκθέσεις μας καταδεικνύουν με σαφήνεια ένα σταθερό και ευρύτατο ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή πολιτική από τους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργούν κρυφά για το Κρεμλίνο. Εξετάζοντας με εγκληματολογική λεπτομέρεια μερικές από τις τακτικές και τις τεχνικές που χαρακτηρίζουν τις ιστορικές δραστηριότητές τους στην επιρροή της πληροφορίας, η έρευνα αυτή φωτίζει τις μελλοντικές απειλές για την ακεραιότητα της δημοκρατικής διαδικασίας καθώς πλησιάζουμε στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019» δηλώνει ο καθηγητής Μάρτιν Ινες, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας για το Εγκλημα και την Ασφάλεια του βρετανικού πανεπιστημίου, που υπογράφει την έρευνα μαζί με το μέλος του ινστιτούτου Αντριου Ντόσον. 

Οπως αναφέρεται στα ευρήματα της έρευνας με τίτλο «Το Internet Research Agency στην Ευρώπη, 2014-2016», μεταξύ των 202 λογαριασμών που ενεργοποιήθηκαν το 2014 από το ρωσικό «εργοστάσιο των τρολ» ένας παρουσίαζε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Οι ερευνητές τον ονόμασαν «Λογαριασμό Α» και είναι ένας από τους χιλιάδες λογαριασμούς που το ίδιο το Twitter έχει χαρακτηρίσει ως «συνδεδεμένους» με το ρωσικό Internet Research Agency που κατηγορείται στις ΗΠΑ για παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία του 2016. 

Οπως φαίνεται από την πανεπιστημιακή έρευνα, ο χειριστής του «Λογαριασμού Α» ήταν παρών στην Ελλάδα κατά την περίοδο των προηγούμενων ευρωεκλογών. Η «συμπεριφορά» του, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, έδειχνε ότι συμμετείχε σε αναγνωριστική αποστολή και ότι μοιραζόταν «πολύ λεπτομερείς αναφορές για το τι παρακολουθούσε με άλλους που έδρευαν στη Ρωσία». Το υλικό αυτό περιελάμβανε πολλές εικόνες εντός και εκτός εκλογικών κέντρων στην Ελλάδα, φωτογραφίες ψηφοδελτίων, λίστες ψηφοφόρων, καθώς και λεπτομερείς περιγραφές των «αδυναμιών» που είχε διακρίνει στην εκλογική διαδικασία. 

Πηγή άρθρου: Protagon.gr