Απίστευτο προεκλογικό ρουσφέτι του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στους 17άρηδες και τους 18άρηδες που ψηφίζουν για πρώτη φέτος, καθώς λίγο πριν τις ευρωεκλογές 2019 και λίγο πριν τις Πανελλήνιες 2019 αυξάνει κατά 3.600 τον αριθμό των εισακτέων στα ΑΕΙ! Φυσικά ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ εισακτέων αφού οι νέοι εισακτέοι από τις Πανελλήνιες 2019 θα είναι 78.335 ενώ πέρυσι ήταν 74.692, που σημαίνει ότι φέτος θα δημιουργηθούν 3.600 περισσότερες θέσεις.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τον πίνακα με όλα τα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης που θα συμπεριληφθούν στο φετινό μηχανογραφικό το οποίο είναι σημαντικά αλλαγμένο σε σχέση με το περσινό, λόγω των συγχωνεύσεων πανεπιστημίων με ΤΕΙ.

Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Παιδείας στο in.gr ο αριθμός των εισακτέων για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος ανέρχεται σε 78.335. Ο αριθμός, δηλαδή, είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι (74.692).

Το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τις θέσεις για τα τμήματα των ΑΕΙ στο «παρά πέντε» των εκλογών, επιχειρεί να δημιουργήσει μία εικόνα ότι εξασφαλίσουν μία θέση στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι.

Πού αυξάνονται οι εισακτέοι

Στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης παρατηρείται σημαντική αύξηση των εισακτέων σε σχέση με πέρυσι κατά 36 θέσεις (272 έναν 236 πέρυσι).

Αύξηση καταγράφεται επίσης στο τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (195 έναντι 180 θέσεων πέρυσι) καθώς και μικρή αύξηση στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης το οποίο θα απορροφήσει την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 221 φοιτητές. Αντίστοιχη αύξηση καταγράφεται και στο Παιδαγωγικό του ΕΚΠΑ.

Η πρώτη εικόνα για τις Ιατρικές και Νομικές σχολές της χώρας είναι ότι ο αριθμός των εισακτέων παραμένει αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι και ως εκ τούτου, ο ανταγωνισμός θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης, στην πλειονότητα των Πολυτεχνικών τμημάτων ο αριθμός των εισακτέων είναι αμετάβλητος σε σχέση με το 2018.
Χαμηλώνει ο πήχης για τα Οικονομικά τμήματα

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των εισακτέων Οικονομικών τμημάτων καταγράφεται στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δόθηκαν 1.687 θέσεις όταν την περσινή χρονιά η πρώην ΑΣΟΕΕ είχε απορροφήσει 1.491 νέους φοιτητές.

Δείτε τον πίνακα με τους εισακτέους στα ΑΕΙ για το 2019

Το πρόγραμμα των Πανελληνίων

Το κουδούνι για τις Πανελλήνιες 2019 θα χτυπήσει την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στις 08:30 π.μ., και η πρεμιέρα, όπως είθισται θα γίνει με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου, οι μαθητές θα συνεχίσουν τις εξετάσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 18 Ιουνίου.

Για τα ΕΠΑΛ, το πρόγραμμα ξεκινά στις 6 Ιουνίου με Νέα Ελληνικά και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 20 του μηνός.