Μπουτάρης και στη Κίνα
Ο γιος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης, κατακτά τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου
Της Στέλλας Νοβάκη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Πολυβραβευμένο, εκλεκτό και με όλα τα αρώματα της Ελλάδας και της Ανατολής να προσφέρουν ένα μαγικό γευστικό ταξίδι, το ελληνικό κρασί ανοίγει νέους ορίζοντες και φτάνει μέχρι την άλλη άκρη της Γης, την Κίνα.
Ο λόγος για τα κρασιά της εταιρείας Μπουτάρη, που, με την ποιότητά τους να είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη από εκατομμύρια Ευρωπαίους και Αμερικανούς, βρίσκουν νέα πατρίδα και εύφορη γη στη «χώρα του δράκου». Το
τολμηρό αυτό όνειρο το είχε ο Μιχάλης Μπουτάρης, γιος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και δεν δίστασε να πάρει το ρίσκο και να το κάνει πραγματικότητα. Εχοντας κληρονομήσει το πείσμα του πατέρα του και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, αποφάσισε να ταξιδέψει τα κρασιά της οικογένειάς του στη χώρα της Απω Ανατολής. Γεύτηκε την πρόκληση, αλλά και την επιτυχία και σήμερα είναι ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της Κίνας, που ξεχωρίζουν στον τομέα της οινοποιίας, προσφέροντας στους Κινέζους μια γεύση από το νέκταρ των Ολύμπιων θεών.
Εχοντας την υποστήριξη του πατέρα του, ο Μιχάλης Μπουτάρης έκανε το βήμα για επένδυση στο εξωτερικό και είναι ο πρώτος Ελληνας οινοποιός που εναρμονίζεται πλήρως με τη γρήγορη ανάπτυξη της αγοράς κρασιού σε ολόκληρη την Κίνα. Γεγονός που στρέφει ολοένα και περισσότερους Ελληνες οινοπαραγωγούς στη συγκεκριμένη χώρα, η μεσαία τάξη της οποίας, που αποκτά πιο δυτικές, «γκουρμέ» προτιμήσεις, υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει στους 1,15 δισ. ανθρώπους μέχρι το 2030.
Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα να σημειώνουν ρεκόρ αρνητικών εσόδων, όμως κάποιοι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να ξεχωρίσουν στον τομέα τους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Ο Μιχάλης Μπουτάρης είναι οινοποιός πέμπτης γενιάς. Καλός μαθητής του παππού και του πατέρα του, όχι μόνο στο μάθημα της οινοποιίας και της καλής παραγωγής των εκλεκτών κρασιών Μπουτάρη, αλλά και στη συνταγή της επιτυχίας. Μαζί με τον αδελφό του, Στέλιο, έχουν τα ηνία της επιχείρησης, που σαρώνει στην Ελλάδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη και στην Αμερική. Τίποτα όμως δεν είναι αρκετό για έναν νέο και δραστήριο επιχειρηματία, με βαριά κληρονομιά το γονίδιο της περιπέτειας και της συνεχούς αναζήτησης.
Επενδυση. Η Αμερική, όπου και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Ντέιβις, λαμβάνοντας Master of Science στην Αμπελουργία, η Γαλλία, η Χιλή και το Κτήμα Κυρ- Γιάννη της οικογένειάς του, στην Ελλάδα, δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν την ανάγκη για δημιουργία του δαιμόνιου επιχειρηματία.
Εδώ και πολλά χρόνια, ο Μιχάλης Μπουτάρης αναζητούσε ένα νέο πεδίο επενδύσεων της επιχείρησής του, ξεκινώντας την απόβαση των ελληνικών κρασιών της οικογενειακής επιχείρησης στην Κίνα. Η αχανής χώρα αποδείχθηκε νέο Ελ Ντοράντο για τον γνωστό επιχειρηματία, καθώς εκεί έφτιαξε αμπελώνες και από τη νέα χρονιά ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά της Κίνας πάνω από 1.000.000 φιάλες, που θα φέρουν τον τίτλο «Οινοποιία Domaine Celeste», με το εκλεκτό κρασί των ποικιλιών που παράγει στη μακρινή αυτή χώρα.
Επισκέφθηκε ο ίδιος την Κίνα. Γνώρισε την κουλτούρα της χώρας, τις συνήθειες των ανθρώπων με ακριβά γούστα και δεν δίστασε να ζήσει μαζί με χωρικούς μαθαίνοντας τα μυστικά της γης τους. Εκεί ανακάλυψε ότι υπάρχουν περιοχές που έχουν ακριβώς το κλίμα της Ελλάδας, ιδανικό για να καλλιεργήσει αμπέλια και να εμφιαλώσει νέες ποικιλίες.
Τα 1.200 στρέμματα στο Γκανσού ήταν μόνο η αρχή. Σκοπός του Μιχάλη Μπουτάρη είναι η γη του να αυξηθεί και να φτάσει τα 6.000 στρέμματα. Ο ίδιος, σε συνεντεύξεις του στα μεγαλύτερα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνει ότι «σε δέκα χρόνια τα κρασιά μας θα είναι περιζήτητα στην Κίνα, λόγω ποιότητας». Οι Κινέζοι «τώρα ανακαλύπτουν το κρασί», συνεχίζει και τονίζει ότι τους ενδιαφέρει η ποιότητα και «δεν διστάζουν να πληρώσουν έως και 35 ευρώ το μπουκάλι».
Μετακόμισε στη Σαγκάη
Ο Μιχάλης Μπουτάρης έχει πάντα τον ρόλο συμβούλου στην εταιρεία του πατέρα του, «Κυρ-Γιάννη». Η νέα επιχείρηση στην Κίνα, που ήταν δικό του δημιούργημα, δεν θα μπορούσε να μην είναι κάτω από την επίβλεψή του. Γι αυτό σήμερα ζει στη Σαγκάη με την οικογένειά του, από όπου διευθύνει την εγκατάσταση του νέου κτήματος της οικογένειας στη Βορειοδυτική Κίνα και την προώθηση επιλεγμένων κρασιών από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. «Η Κίνα αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία, επειδή άρχισε να καταναλώνει καλής ποιότητας κρασιά», λέει. Και προσθέτει: «Η εντύπωση που έχουν οι Κινέζοι από τα ελληνικά κρασιά είναι θετική. Τους αρέσουν. Η αγορά είναι κυριολεκτικά απέραντη και συνεχώς μεγαλώνει. Οπουδήποτε πηγαίνω μου ζητούν καλό ελληνικό κρασί». Η επένδυσή του στην Κίνα είναι προϋπολογισμού 10-15 εκατ. ευρώ, σε ορίζοντα εξαετίας. Ο αμπελώνας έχει φυτευτεί σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, στην πόλη Τιανσουί, και αποτελείται από τέσσερις ελληνικές ποικιλίες: αγιωργίτικο, ξινόμαυρο, ασύρτικο και μοσχοφίλερο (δύο ερυθρές και δύο λευκές). Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας με τη Mogao, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, το ελληνικό κρασί θα έχει πρόσβαση σε ευρύ δίκτυο διανομής, καθώς η κινεζική εταιρεία διαθέτει, σήμερα, περίπου 1.000 καταστήματα, μέσα στα οποία προβλέπεται να δημιουργηθεί δεύτερο δίκτυο, ποιοτικών κρασιών.