Η κατάθεση μήνυσης ήταν η απάντηση του Νίκου Μανιαδάκη σε όσα του καταλογίζουν οι άλλοι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis, Αικατερίνη Κελέση και Μάξιμος Σαράφης. Η μήνυση κατατέθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Με αυτή ο Νίκος Μανιαδάκης ο οποίος έφερε την ιδιότητα του τρίτου προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση με το ψευδώνυμο Γιάννης Αναστασίου αλλά στη συνέχεια έγινε ανάκληση αυτή της προστασίας και κατέστη κατηγορούμενος για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, στρέφεται κατά των δύο άλλων προστατευόμενων μαρτύρων για το αδίκημα «της ψευδορκίας (224 παρ.2-1), της ψευδούς καταμηνύσεως (αρθρ.229 παρ.2ΠΚ) και της συκοφαντικής δυσφημήσεως (362 και 363 ΠΚ).
Τα αδικήματα αυτά κατά των κ. Μανιαδάκη τελέστηκαν μέσω των καταθέσεων που δόθηκαν από τους δύο άλλους προστατευόμενους μάρτυρες ενώπιον της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη από τις 6.11.2017 έως τα τέλη του 2018.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη, οι καταθέσεις τους, που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για παθητική δωροδοκία, με ζημία άνω των 150.000 ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου «βρίθουν ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών, μεταξύ άλλων και σε βάρος μου». Ο κ. Μανιαδάκης αναφέρει ότι «είτε από αμέλεια είτε από κακό συγχρονισμό της διαδικασίας λήψης καταθέσεων από τους προστατευόμενους μάρτυρες, είχαμε λάβει άπαντες γνώση της ταυτότητας ενός εκάστου από εμάς» και μάλιστα αναφέρει στη μήνυση του τα πραγματικά ονόματα των δύο άλλων προστατευόμενων μαρτύτων.

Επίσης, ο κ. Μανιαδάκης υποστηρίζει ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπο των δύο προστατευόμενων μαρτύρων οι οποίοι έχουν δώσει καταθέσεις και στις αμερικανικές αρχές, καθώς το αμερικανικό δίκαιο προβλέπει το δικαίωμα αποζημίωσης από 10% έως 30% του προστίμου, κάτι που προσκρούει στο ελληνικό δίκαιο. Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιαδάκης τονίζει ότι ο Μάξιμος Σαράφης στις πρώτες του καταθέσεις δεν είχε κάνει καμία αναφορά στο πρόσωπο του ενώ η Αικατερίνη Κελέση βρίσκεται σε έντονη δικαστική διαμάχη με τον πρώην μεγαλοστέλεχος της Novartis Ελλάς, Κωνσταντίνο Φρουζή κι ως εκ τούτου τίθεται υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία των καταθέσεων της.