Ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, κατά τεσσάρων προσώπων, για αδικήματα τα οποία φέρονται να σχετίζονται με χρηματισμό πολιτικού στην υπόθεση της Novartis.

 Πρόκειται για τέσσερα πρόσωπα τα οποία δεν ανήκουν στην κατηγορία των κρατικών αξιωματούχων και σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που αφορά δωροδοκία πολιτικών προσώπων, κατ’επάγγελμα, κατ’εξακολούθηση και κατά συρροή , της απλής συνέργειας σε απιστία υπαλλήλου ,κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή σε βάρος του Δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και σε απλή συνέργεια σε απιστία κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή.

Η ποινική δίωξη αφορά την δικογραφία που πρόσφατα η Εισαγγελία Διαφθοράς απέστειλε στη Βουλή για τη περίοδο 2011 -2012.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται συγκεκριμένες διαφημιστικές εταιρίες οι οποίες εξυπηρέτησαν τη Novartis στην ροή “μαύρων” ποσών παρέχοντας κάλυψη μέσω εικονικών ή υπερκοστολογημένων τιμολογίων.

Ενώπιον των εισαγγελέων Διαφθοράς είχε βρεθεί πριν από ένα μήνα περίπου ο υπεύθυνος μίας εξ αυτών, εκδότης -διαφημιστής, ο οποίος κατονόμασε συγκεκριμένο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας το οποίο , κατά τα λεγόμενα του διαφημιστή, του είχε ζητήσει να του επιστρέφει χρήματα από εκείνα που θα πλήρωνε η βιομηχανία για διαφημίσεις που θα του έδινε. Εξηγήσεις επίσης έδωσαν πρόσφατα, για το αδίκημα της απιστίας και μέλη Επιτροπών Τιμολόγησης φαρμάκων.

Κατά πληροφορίες, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε, σήμερα, αφορά τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου διαφημιστή και τις σχέσεις του με συγκεκριμένα υψηλόβαθμα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας τα οποία κατονομάζονται από μάρτυρες, πως χρημάτιζαν για να πετύχουν προνομιακό καθεστώς τόσο για σκευάσματα της Novartis όσο και για την ίδια την εταιρία και το περιβάλλον της στην εγχώρια αγορά.