Οι Πανελλαδικές ολοκληρώθηκαν και φέτος, με τους μαθητές να αφήνουν πλέον το άγχος των εξετάσεων και να στρέφουν το βλέμμα τους στις βαθμολογίες και στις βάσεις που θα καθορίσουν τον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο αριθμός των εισακτέων, η δυσκολία των θεμάτων, οι επιδόσεις των µαθητών και οι επιλογές των υποψηφίων, όπως εκφράζονται με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους δελτίων, είναι οι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση των βάσεων και φέτος.

Στις φετινές εξετάσεις, τα θέματα θεωρήθηκαν από μαθητές και καθηγητές της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης πάρα πολύ δύσκολα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα έχουμε αναμφίβολα πτωτική πορεία των βάσεων στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι υποψήφιοι φέτος είναι περίπου 120.000, ενώ οι προσφερόμενες θέσεις είναι 78.335. Φέτος θα λειτουργήσουν 125 νέα τμήματα, ενώ την επόμενη χρονιά θα προστεθούν και άλλα 37 καινούργια.

Σε κάθε περίπτωση, με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας και τις αναλυτικές βαθμολογίες των υποψηφίων, οι προβλέψεις των βάσεων θα είναι πιο ασφαλείς για σημαντικό αριθμό σχολών.

Ομολογουμένως, η περίοδος των εξετάσεων κύλησε ομαλά, χωρίς απρόοπτα. Είναι όμως κοινή ομολογία ότι στις φυσικές επιστήμες ήταν πολύ δύσκολα τα θέματα που επελέγησαν φέτος και ειδικά στη Φυσική και τη Χημεία, η οποία επηρεάζει και τα Πολυτεχνεία και την Ιατρική Σχολή.

Η εκπαιδευτικός-φυσικός Κατερίνα Μαρτίνη μάς μιλά για τα θέματα που «τάραξαν τα ύδατα» και διαμόρφωσαν το κλίμα στις εξετάσεις.

«Η Φυσική αποτελεί σίγουρα μεγάλη πληγή για τους φετινούς υποψηφίους. Τα θέματα ήταν παραπλανητικά και δύσκολα. Και ενδεχομένως πολλά παιδιά να μην έχουν γράψει τόσο καλά όσο περίμεναν παρά την εντατική προετοιμασία τους. Το πρώτο θέμα παραδοσιακά είναι θεωρητικό, αλλά ακόμα και σε αυτό έπρεπε να γίνουν πολλές πράξεις, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η πολυπλοκότητα των θεμάτων αλλά και οι υψηλές απαιτήσεις τους θα ρίξουν πολύ τον βαθμολογικό χάρτη. Η πτώση των βάσεων θεωρείται βέβαιη στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών, λόγω των γενικά δυσκολότερων θεμάτων από πέρυσι, σε συνδυασμό με την αύξηση των θέσεων. Οπως προκύπτει λοιπόν, θα έχουμε μία πτωτική εικόνα γενικά στις βάσεις, κυρίως στο 2ο επιστημονικό πεδίο των θετικών επιστημών και στο 3ο της Ιατρικής. Οι μεγάλες σχολές βέβαια δεν θα επηρεαστούν και θα κρατηθούν στο... ύψος τους, όπως πάντα. Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των ανθρωπιστικών επιστημών, και στο 4ο, που είναι πληροφορική και οικονομία, από την άλλη, αναμένουμε ότι τα δεδομένα θα είναι περίπου όπως και πέρυσι και δεν θα έχουμε μεγάλες αυξομειώσεις».

«Υπήρχαν δυσκολίες σε αρκετά μαθήματα, αλλά στις θεωρητικές επιστήμες είχαμε καλή εικόνα, αφού δεν προέκυψαν εκπλήξεις και δεν ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά τα θέματα, με τα παιδιά να έχουν γράψει πολύ καλύτερα φέτος», τονίζει η φιλόλογος Μάγδα Τσοκτένογλου και συμπληρώνει: «Στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών τα θέματα ήταν πιο εύκολα από τα υπόλοιπα τρία πεδία. Είχαμε βατή θεματολογία στα Λατινικά, απαιτητική, αλλά σωστά διατυπωμένη Ιστορία, ενώ τα Αρχαία δεν δημιούργησαν κάποιο ιδιαίτερο θέμα. Η εκτίμησή μου είναι πως σε αυτό το πεδίο οι βάσεις ίσως κινηθούν ελαφρώς ανοδικά. Οι “χρυσές” σχολές, της Νομικής και της Ψυχολογίας, που σταθερά κάθε χρόνο παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση, πιθανότατα θα ανέβουν κι άλλο φέτος».

Ο σύμβουλος καριέρας Νίκος Πατσέλης, έχοντας χρόνια εμπειρίας με υποψήφιους φοιτητές και γενικότερα με τις εξετάσεις, εκτίμησε στα «Π» ότι «κάθε είδους πρόβλεψη σχετικά με τις βάσεις φέτος είναι πολύ δύσκολη. Η δύσκολη θεματολογία σε κομβικά μαθήματα δεν θα μπορούσε να μην επηρεάζει. Θα παρατηρήσουμε ανατροπές στα νούμερα σίγουρα, αλλά είναι λάθος να μιλάμε για τις βάσεις με βεβαιότητα. To μόνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και καθαρό μυαλό, για να επιλέξουν σωστά οι μαθητές στο επόμενο στάδιο, που είναι το μηχανογραφικό τους».

Το μεγάλο ερώτημα της φετινής εξεταστικής διαδικασίας βέβαια είναι αν θα εμπιστευτούν τελικά οι νέοι, ώστε να τα επιλέξουν στο μηχανογραφικό τους, τα νέα, πανεπιστημιοποιημένα ΤΕΙ ή θα τα αγνοήσουν. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων. Οι βαθμοί στα υποχρεωτικώς εξεταζόμενα μαθήματα αναμένεται να ανακοινωθούν περί τις 25/6 (πέρυσι ήταν στις 28/6) και η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιουλίου.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 22/6/2019