Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια, ενώ στην περιοχή έχουν εκκενωθεί προληπτικά πέντε οικισμοί για να μην κινδυνεύουν οι κάτοικοι από τις φλόγες και πέντε πολίτες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Εύβοια έχει εισηγηθεί την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Νεοχωρίου, Δάφνης, Γαβαλά και Λοφίσκου. Οπως αναφέρει η Πυροσβεστική, φωτιές μαίνονται από το βράδυ στα χωριά Αγιος Γεώργιος Αυλωναρίου και Γαβαλά, ενώ φωτιά ξέσπασε και στο Λοφίσκο Αυλωναρίου. Η μάχη για την κατάσβεσή της φωτιάς συνεχίζεται εδώ και ώρες από την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία δίνει μάχη με τις φλόγες.
















Πέντε πολίτες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, έχοντας αναπνευστικά προβλήματα. «Πέντε άτομα έχουν διακομισθεί με αναπνευστικά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιλτιάδης Μυλωνάς.



Στο σημείο είχαν σπεύσει:

  • 70 πυροσβέστες με 31 οχήματα,
  • 5 Α/Φ CANADAIR και 4 Ε/Π, καθώς και
  • 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 12 πυροσβέστες.
  • 1 ομάδα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) με 6 οχήματα και 12 πυροσβέστες,
  • 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 7 πυροσβέστες και
  • η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.)
  • 5 υδροφόρες Ο.Τ.Α., η ΕΛ.ΑΣ, το Ε.Κ.Α.Β. και η Δασική Υπηρεσία.
  • 3 υδροφόρες και 2 μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, τα μέτωπα δεν απειλούν προς το παρόν κατοικημένες περιοχές, ωστόσο για καθαρά προληπτικούς λόγους, δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Γαβαλά, Δάφνης, Νεοχωρίου και Λοφίσκου.

Δύσκολη νύχτα

Η φωτιά ξεκίνησε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε μία έκταση με πουρνάρια στην περιοχή Μανίκια, όπου οι άνεμοι ήταν ιδιαίτερα ισχυροί, πάνω από 6 μποφόρ και με συχνές εναλλαγές κατευθύνσεων, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Παρότι δεν κινδύνευσαν άμεσα κατοικημένες περιοχές και οι άνεμοι είχαν λίγο εξασθενίσει στην πορεία της ημέρας, η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς, όπως έλεγαν από την Πυροσβεστική, το ανάγλυφο του εδάφους και το είδος της βλάστησης εμπόδιζαν τη μετακίνηση και το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Νέα μέτωπα

Ωστόσο, οι άνεμοι δυστυχώς τα ξημερώματα εντάθηκαν και πάλι με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει και πάλι ανεξέλεγκτη. Οι δύο νέες πυρκαγιές, που ξέσπασαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, εκδηλώθηκαν στο Πυργί και τον Αγιο Γεώργιο του δήμου Κύμης Αλιβερίου, στην Εύβοια.

Στο Πυργί, καίγεται δασική έκταση που αποτελείται από πουρνάρια και ξερόχορτα ενώ στον Αγιο Γεώργιο είναι πιο πυκνή η βλάστηση με πουρνάρια αλλά και πεύκα.

Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατούσε τα ξημερώματα, έγινε εκ νέου εισήγηση για την προληπτική εκκένωση ακόμη τεσσάρων χωριών και συγκεκριμένα, του Νεοχωρίου, της Δάφνης, του Γαβαλά και του Λοφίσκου που ολοκληρώθηκαν με την μεταφορά κατοίκων σε ασφαλή σημεία.



Οι εικόνες που επικρατούσαν τα ξημερώματα ήταν δραματικές με τους κατοίκους να σπεύδουν να απομακρυνθούν. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές κανένα σπίτι.