Την ανάγκη να εφαρμοστεί το σύστημα των αυτοματοποιημένων μηνυμάτων (sms) επισημαίνει ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, αναφερόμενος στη φονική κακοκαιρία που έπληξε την βόεια Ελλάδα.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 σημείωσε: «Δηλαδή να μπορούν να λαμβάνουν όλοι οι πολίτες σε μια συγκεκριμένη περιοχή η οποία ενδέχεται να πληγεί από ένα έντονο φυσικό φαινόμενο, να λαμβάνουν ένα μήνυμα το οποίο να τους ενημερώνει και αυτό μπορεί να γίνει σε αρκετές γλώσσες. Συνήθως αυτά τα μηνύματα περιέχουν ένα σύνδεσμο και μπορεί κανείς να δει ένα χάρτη και να δει που είναι και ποια περιοχή θα πληγεί. Σε δεύτερη φάση, και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται, δίνονται πιο συγκεκριμένες πληροφορίες από που κανείς μπορεί να απομακρυνθεί από την περιοχή αλλά το πιο βασικό σε πρώτη φάση είναι να ξέρουν οι άνθρωποι ότι βρίσκονται σε μια περιοχή που θα υπάρχει μια θεομηνία και πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους. Αυτό είναι μια τεχνολογία η οποία υπάρχει, ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες και μου κανει εντύπωση πως δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.»

Ο κ. Συνολάκης είπε ότι υπάρχει μια πτυχή της υπόθεσης στην οποία, ως χώρα, πάσχουμε: «Είναι ότι πάρα πολλά στέγαστρα, πάρα πολλά παραπήγματα έχουν γίνει παράνομα, δεν υπάρχουν κανονισμοί. Δηλαδή σαν Κράτος δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι από τη μια πλευρά μεν χρειαζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται στις παραλίες στα παραπήγματα κλπ για τον τουρισμό μας, από την άλλη πλευρά δεν τους δίνουμε άδεια οπότε δεν έχουμε κανένα έλεγχο της κατασκευής.»

Σχετικά με τους χρόνους υλοποίησης των συστημάτων ενημέρωσης, ο ίδιος εξήγησε ότι ένα σύστημα ενημέρωσης μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε μερικούς μήνες, ωστόσο, τα συστήματα τα οποία θα δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες για απομάκρυνση των πολιτών και σε ποια σημεία μπορούν να πάνε, θέλουν περισσότερο χρόνο.

Σε ερώτηση για το αν το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Συνολάκης παρατήρησε: «Αυτό θα μας πάρει χρόνο να το αξιολογήσουμε, αυτό το οποίο όμως γνωρίζουμε είναι ότι ήδη εισπράττουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και αυτό το οποίο έγινε είναι συμβατό με αυτές τις προβλέψεις που γίνονται για το τι θα γίνει στο μέλλον με την κλιματική αλλαγή. Δηλαδή θα έχουμε πάρα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα και πιο συχνά άρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σαν κοινωνία να τα αντιμετωπίσουμε.»