Στην τελική της ευθεία βρίσκεται η ανάκριση ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στην Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 25 ανθρώπων.


Ήδη ένας μετά τον άλλον οι εννέα κατηγορούμενοι στην υπόθεση σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για πλημμεληματικές κατηγορίες ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η απολογία της πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.


Ενώπιον της ανακριτρίας έχουν βρεθεί ήδη οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας και Ελευσίνας, Ιωάννα Κριεκούκη και Γιώργος Τσουκαλάς, ο δασάρχης Αιγαλέω, ο διευθυντής δασών και υπάλληλοι του δασαρχείου.


Μέσω της συνηγόρους του, Βάσως Πανταζή, ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, αναφέρει σχετικά: «Χθες Παρασκευή, κλήθηκα να απολογηθώ ως πολιτικός προϊστάμενος της ΥΔΟΜ Ελευσίνας για το πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τον Νοέμβριο του 2017 το γειτονικό μας Δήμο Μάνδρας και κόστισε τη ζωή συνανθρώπων μας. Με την απολογία μου, εκφράζοντας τη λύπη μου για τις ζωές που χάθηκαν και την συμπαράσταση μου στις οικογένειες που πενθούν, προσπάθησα να βοηθήσω την Δικαιοσύνη να εκδώσει μια πρώτη δίκαιη Δικαιοδοτική κρίση, εξηγώντας, ότι ως Δήμαρχος Ελευσίνας δεν είχα καμία απολύτως αρμοδιότητα επί θεμάτων που αφορούν τα γεωγραφικά και διοικητικά όρια έτερου Δήμου.

Η σύμφωνη γνώμη της κας 7ης Ανακρίτριας και της κας Εισαγγελέως Γνωμοδοτήσεων να αφεθω ελεύθερος μετά την απολογία μου, χωρις την επιβολή περιοριστικών όρων, δικαιώνει την προσπάθεια μου να αποκαλυφθεί η αλήθεια στην δύσκολη αυτή υπόθεση».


Ο Γ. Τσουκαλάς κατηγορείται για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρρόη, της πλημμύρας από αμέλεια και της παράβασης καθήκοντος, ενώ μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, σε αντίθεση με άλλους συγκατηγορούμενούς στους οποίους έχουν επιβληθεί χρηματικές εγγυήσεις.


Συνολικά με βάση την εισαγγελική διάταξη που ακολούθησε την προκαταρκτική εξέταση υπήρξαν ελλείψεις στην γίνεται αντιπλημμυρική προστασια και τα έργα ορεινής υδρονομίας στην περιοχή.

Παράλληλα, καταγράφθηκαν πολεοδομικές παραβασεις, αλλά και ζητήματα στην αστυνόμευση - συντηρηση ρεμάτων στην περιοχή και στη διευθέτηση - οριοθέτηση ρεμάτων.