Την πλήρη ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την ουσιαστική κατάργηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και την καθιέρωση της ελεύθερης επιλογής γιατρού, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση της συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, θα ζητήσει η νέα Διοίκηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) στην πρώτη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Αυτά προκύπτουν από ανέφεραν μεταξύ άλλων σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Γενικός Γραμματέας του Π.Ι.Σ. κ. Γεώργιος Ελευθερίου, αλλά και ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Παύλος Καψαμπέλης που παρέστησαν στην πρώτη επίσημη Συνέντευξη Τύπου μετά την επανεκλογή του νέου Προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο Π.Ι.Σ. ετοιμάζει ήδη ολοκληρωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις των Ιατρικών Συλλόγων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τον τρόπο συνεργασίας των γιατρών με το δημόσιο σύστημα.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης για τη συνεργασία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με το δημόσιο σύστημα:
1.  -Εγγύηση για ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή
2.  -Πρόσβαση όλων των γιατρών που επιθυμούν στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να δοθεί βήμα και στους νέους γιατρούς και τέλος
3.  -Αμοιβές ανάλογα με το προσφερόμενο ιατρικό έργο

«Πιστεύουμε σε ένα νέο ξεκίνημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε το προηγούμενο σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί, απεδείχθη απολύτως αποτυχημένο. Δεν διευκόλυνε τους ασθενείς, ενώ ήταν απαξιωτικό για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Αυτό πλέον πρέπει να αλλάξει ριζικά» ανάφερε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. κ. Γιώργος Ελευθερίου από την πλευρά του σημείωσε: «Ο ιατρικός κόσμος δεν θα δεχθεί στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το περιβόητο «gatekeeping», που ουσιαστικά βάζει φραγμούς στην ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασθενείς. Η χώρα μας έχει την τύχη να διαθέτει υψηλού επιπέδου ειδικευμένους γιατρούς, τις υπηρεσίες των οποίων δεν έχουμε την πολυτέλεια να στερήσουμε από τους Έλληνες ασθενείς».