Κάθε σχέση της Χρυσής Αυγής με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα απέκλεισε στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο τότε ταμίας της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας, Γ. Τσακανίκας.«Έχουν περάσει τόσα χρόνια. Έχω βρεθεί κατηγορούμενος. Τα τελευταία χρόνια έχω λοιδορηθεί για ένα πράγμα που δεν έχω καμία σχέση. Έχω καταστραφεί από τα καραγκιοζιλίκια, με τα οποία γελάγαμε. Για αυτά τα καραγκιοζιλίκια στα 20 με έφεραν κατηγορούμενο για δολοφονία. Ήταν νεανική ανωριμότητα. Θέλω να τελειώσει αυτή η ιστορία, για να συνεχίσω τη ζωή μου» τόνισεσ ο κατηγορούμενος απαντώντας στις συνεχείς ερωτήσεις της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Μαρίας Λεπενιώτη, σχετικά με τις συνήθειες που είχαν τα μέλη της οργάνωσης για την ομοιομορφία στην ενδυμασία, τις κατασκηνώσεις που οργάνωναν και τον όρκο που φέρονται να έδιναν.

Ο κατηγορούμενος, υποστήριξε πως σήμερα πλέον δεν θέλει να ασχοληθεί, όχι μόνο με τη Χρυσή Αυγή, αλλά με την πολιτική και το δημόσιο λόγο. «Θέλω να παντρευτώ, να κάνω παιδιά, να προκόψω. Όλα τα άλλα τα θεωρώ ασόβαρα» τόνισε.

Όσο αφορά τον συγκατηγορουμένο του Γ. Δήμου, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Γ. Τσακανίκας τον απείλησε σε συνάντηση τους μετά τη δολοφονία, τον χαρακτήρισε «ψεύτη». Παράλληλα, ωστόσο, κατηγορούμενος τόνισε πως δεν γνωρίζει τίποτα για τα τρικάκια που υποτίθεται τυπώθηκαν εκείνο το βράδυ στο Περιστέρι εάν και ήταν ο υπεύθυνος επί των οικονομικών. «Την 17η Σεπτεμβρίου δεν θυμάμαι αν τυπώθηκαν τρικάκια. Δεν το άκουσα τότε. Δεν ζήτησαν έγκριση από εμένα ως ταμία. Το άκουσα από τους συγκατηγορούμενούς μου μετά από πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι από ποιούς, από τον Πατέλη νομίζω» τόνισε

Ο Γ. Τσακανίκας υποστήριξε ότι το μοιραίο βράδυ ετοίμαζε την ομιλία του πυρηνάρχη της Νίκαιας Γ.Πατέλη και τον κάλεσε στο τηλέφωνο για λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα περιέγραψε «τον έπαιρνα, δεν το σήκωνε. Στις 12:15 τον πήρα στο σταθερό, αφού είδα και απόειδα. «Την πέσαν αναρχικοί στον Άγγο, έγινε συμπλοκή, κλείσε, θα σε πάρω». Συνεχίζω να τον παίρνω τηλέφωνο, αλλά δεν το σήκωνε. Μέχρι που με συνέλαβαν δέκα ημέρες μετά, προσπαθούσα να καταλάβω τί είχε γίνει»,ειπε και συνέχισε: «Έχετε όλα τα εχέγγυα για να δείτε ποιοί ήταν εκεί και έπαιρναν τηλέφωνα και ποίοι βοήθησαν. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες και στοιχεία. Κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους».

Τις επόμενες ημέρες ο Γ. Τσανίκας παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε με τον Ι. Λαγό και συνομίλησαν.«Την επόμενη ημέρα από το συμβάν, προσπάθησα να επικοινωνήσω με τονΠατέλη, αλλά ήταν σε χάλια ψυχολογική κατάσταση. Πήρα το Λαγό, και του είπα αν χρειαστεί οτιδηποτε να τον βοηθήσω. Δεν ειχα πράξει κάτι κακό και θεωρούσα ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση και θα έπρεπε να γίνει συσπείρωση του κόσμου. Συναντηθήκαμε με τον Ιω. Λαγό στη Μεσογείων και μιλήσαμε. Άρχισα να ψάχνω κόσμο, τους φώναζα στην τοπική Πειραιά. Όποιον έβρισκα στο τηλεφωνο, δεν ήθελα να χαθεί η επαφή γιατί φοβόντουσαν. Δεν θυμαμαι ποιοί ήρθαν.