Οι μνήμες ζωντάνεψαν έναν χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή 102 ανθρώπων στο Μάτι, με τους κατοίκους της περιοχής να τιμούν τη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών τους με τη διεξαγωγή σειράς εκδηλώσεων, που κορυφώθηκαν με την πορείας μνήμης, η οποία κατευθύνθηκε στον Ναυτικό Ομιλο στο Μάτι, όπου και τελέστηκε τρισάγιο σε κλίμα οδύνης.

Μαύρα ρούχα, παγωμένα πρόσωπα και ένα «γιατί» να βασανίζει τους κατοίκους του Ματιού για την ανείπωτη τραγωδία.
Στο κόκκινο λιμανάκι σε μια διαδρομή του θανάτου, όπου δεκάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και τελικά έχασαν τη ζωή τους, κατέληξε η πορεία μνήμης για τους 102 νεκρούς. Οι εικόνες των απανθρακωμένων οχημάτων που δημιούργησε το δράμα, ήρθαν και πάλι στο νου όταν κάτοικοι πέρασαν από τα μέρη όπου η φωτιά έγραψε τον δικό της δραματικό επίλογο.

Από τη διαδρομή των κατοίκων δεν έλειψε η παραλία, το σημείο όπου μαζεύτηκαν δεκάδες άνθρωποι για να καταφέρουν να σωθούν από τις φλόγες και που τελικά πέθαναν από τις αναθυμιάσεις.

Το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς σε κλίμα βαθιάς θλίψης, δείχνοντας ότι για τους κατοίκους της περιοχές ο χρόνος σταμάτησε στην 23η Ιουλίου του 2018.

Μάλιστα, αρνητικές διαστάσεις πήρε η απουσία των περσινών αρμοδίων της Πολιτείας από το μνημόσυνο για τους 102 νεκρούς της πυρκαγιάς, αλλά και από το σύνολο των εκδηλώσεων μνήμης. Με τους παρευρισκόμενους στις εκδηλώσεις να σχολιάζουν ότι η παρουσία όσων κατείχαν θέσεις ευθύνης εκείνη την περίοδο θα αποτελούσε μια έμπρακτη «συγγνώμη» στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων, μια «συγγνώμη» άλλωστε που δεν ακούστηκε ποτέ.