Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έξοδος των αδειούχων του Ιουλίου, που με αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία και τρένα εγκαταλείπουν την Αθήνα και κατευθύνονται σε τουριστικούς προορισμούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ωστόσο, ο καιρός δεν είναι και τόσο με το μέρος τους, καθώς διανύουμε ένα πολύ ζεστό Σαββατοκύριακο με υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες αναμένεται να διατηρηθούν όλη την εβδομάδα.

Κομφούζιο στα λιμάνια

Μποτιλιαρίσματα και καθυστερήσεις στις αφίξεις των ταξιδιωτών παρατηρείται χθες και σήμερα στα λιμάνια της Αττικής.

Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 27 απόπλοι πλοίων, 14 από τη Ραφήνα και 7 από το Λαύριο.

Χθες Παρασκευή αναχώρησαν από Πειραιά 29 δρομολόγια 28.222 επιβάτες, από Ραφήνα 15 δρομολόγια με 9.748 επιβάτες, από Λαύριο: 6 δρομολόγια με 1.209 επιβάτες και από Αργοσαρωνικό: 48 δρομολόγια με 1.341 επιβάτες.

Σημειώνεται πως η πληρότητα των πλοίων για τις Κυκλάδες εκτιμάται ότι φθάνει στο 90% ενώ στους υπόλοιπους προορισμούς αγγίζει το 80%. Τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα η πληρότητα θα πλησιάζει πια στο 100%.

Λόγω της αυξημένης κίνησης στους γύρω δρόμους από τα λιμάνια όσοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν είναι καλό να βρίσκονται μια ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του δρομολογίου τους.




Μποτιλιαρίσματα στις εθνικές οδούς

Μποτιλιαρίσματα χιλιομέτρων παρατηρούνται και στις εθνικές οδούς τις τελευταίες 48 ώρες, τόσο για τους εκδρομείς από την Αττική, όσο κι από την Θεσσαλονίκη προς Χαλκιδική.

Με καύσωνα η έξοδος των εκδρομέων

Η έξοδος των αδειούχων γίνεται με υψηλές θερμοκρασίες, που αναμένεται να επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Με βάση τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία, η αυριανή μέρα θα είναι η πιο θερμή. Μάλιστα, νέα άνοδο ενδέχεται να σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα μας από την Τετάρτη 31 Ιουλίου.

Ειδικότερα, αύριο αναμένονται ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, που κατά τόπους θα συνδυάζονται με έντονη αίσθηση δυσφορίας. Τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, δίνοντας πρόσκαιρες βροχές και ενδεχομένως λίγες σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στα βόρεια ορεινά και στη συνέχεια στα βορειοδυτικά ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από 17 έως 36, στην Ήπειρο από 18 έως 36 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 17 έως 39 και πιθανόν τοπικά στη Θεσσαλία 40 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 20 έως 36, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 38 και πιθανόν τοπικά 39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 31 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 19 έως 34 βαθμούς, ενώ στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ, με εξαίρεση τα βορειοδυτικά πελάγη όπου θα πνέουν νότιοι εντάσεων 4 με 5 μποφόρ.

Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως νοτιοδυτικοί με εντάσεις 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται να επικρατήσει ηλιοφάνεια και ζέστη, με τοπικά αυξημένη αίσθηση δυσφορίας. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, πυκνότερες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, ενώ σχετικά αυξημένη θα είναι η αίσθηση δυσφορίας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς.

Έρχεται κύμα καύσωνα από την Αφρική

Πολύ υψηλές αναμένεται να είναι οι θερμοκρασίες ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, καθ' οδόν είναι ένα γερό κύμα καύσωνα με θερμές αέριες μάζες από την Αφρική που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα από τις αρχές Αυγούστου.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου νε νεότερη ανάρτησή του στο facebook αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για έντονο κύμα ζέστης στις αρχές του Αυγούστου!

Όπως αναφέρει, «Μετά από μια μικρή πτώση που θα παρουσιάσει η θερμοκρασία στις αρχές και περίπου μέχρι και την Τετάρτη γερή δείχνει η αναρρίχηση του υδραργύρου στις περισσότερες περιοχές της χώρας κυρίως προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας όπου σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία πολύ θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική δείχνουν αποφασισμένες να κινηθούν ανατολικότερα».