Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 19:09 στην Αθήνα. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, είχε μέγεθος 4,1 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ και επίκεντρο 25 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας και 5χλμ Βόρεια της Μαγούλας.

Το εστιακό του βάθος είναι 9,6χλμ. και για αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο λεκανοπέδιο, ενώ κάτοικοι της πρωτεύουσας αναφέρουν ότι η διάρκεια της δόνησης ήταν μικρή, ωστόσο ο σεισμός συνοδεύτηκε από βουή.


Η σεισμική αυτή δόνηση, έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Στιγμιοτυπο_απο_2019-07-28_19-36-07



Οι σεισμολόγοι διαφωνούν
Ο σεισμός που έγινε σήμερα (28/7 στις 19.09 και ταρακούνησε την Αττική είχε το ίδιο επίκεντρο με εκείνον της 19ης Ιουλίου που ήταν 5,1 ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι ήταν μετασεισμός αλλά μέχρι εκεί... Στα υπόλοιπα διαφωνούν...

Σεισμός στην Αθήνα - Τι λέει ο Άκης Τσελέντης

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης υποστήριξε ότι τέτοια γεγονότα θα συμβαίνουν ακόμη και μήνες μετά τον κύριο σεισμό.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «ενδέχεται κάποιοι μετασεισμοί να είναι ίδιου μεγέθους ίσως και μεγαλύτεροι».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας είπε στην ΕΡΤ: «Ήταν ο μετασεισμός που ήθελα, προκειμένου να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η σεισμική ακολουθία της περασμένης Παρασκευής»,

Ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης έκανε γνωστό ότι «το συνηθέστερο μέγιστο μέγεθος των μετασεισμών είναι μία μονάδα κάτω κατά μέσο όρο... Όσο περνάει ο καιρός αραιώνουν οι μετασεισμοί, αλλά δεν ακολουθούν πάντα φθίνουσα πορεία».

Μιλώντας στο One Channel ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως πρόκειται για μετασεισμό που ακολουθεί τον κύριο σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή (19/7).

Ο ίδιος σημείωσε πως το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης βρίσκεται στην ίδια περιοχή βόρεια της Μαγούλας, ενώ την ενέταξε μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Τέλος ο κ. Καραστάθης επεσήμανε πως όσο απομακρυνόμαστε από τον κύριο σεισμό, δεν είναι αναγκαστικό να ακολουθείται φθίνουσα πορεία στη μετασεισμική δραστηριότητα ωστόσο αραιώνει η ακολουθία.

Το θετικό ειναι πως δεν έχουν σημειωθεί ζημιές, ούτε καν κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μάλιστα σύμφωνα με όσα αναφέρει στα parapolitika.gr ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας Νίκος Παπαευσταθίου, καμία αναφορά για προβλήματα στο χώρο των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν έχει φτάσει στο Κέντρο. "Όλα βαίνουν καλώς", μας εξηγεί.