Την πόρτα των φυλακών της Άμφισσας άνοιξε σήμερα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας στον καθ΄ομολογία δολοφόνο του 15χρόνου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα. Το Δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε κάθειρξη 13 ετών αφού πρώτα του αναγνώρισε ομόφωνα το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

 Με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα η ανώτατη ποινή που μπορούσε να του επιβληθεί μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού ήταν αυτή των 15 ετών όπως ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα. Ωστόσο, τελικά, δικαστές και ένορκοι κατέληξαν στα 13 έτη.  Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας έχει ήδη εκτίσει πραγματικά τουλάχιστον δέκα έτη ενώ έχει και μεροκάματα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι έχει ήδη εκτίσει την ποινή του και η αποφυλάκιση του θα είναι άμεση, μόλις κοινοποιηθεί το απόσπασμα της απόφασης στο σωφρονιστικό κατάστημα που κρατείται.

 Νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως αυτή η απόφαση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, είναι ενδεικτική για των αλλαγών που έχουν τελεστεί με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας.

Κι αυτό καθώς πλέον με την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων, τα δικαστήρια οδηγούνται αναγκαστικά στην ανώτατη ποινή των 15 ετών, γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε αποφυλάκιση κατηγορουμένων για σοβαρά αδικήματα κατά της ζωής. Πρόκειται για αλλαγές που πρέπει να επανεξεταστούν σημειώνουν οι ίδιοι νομικοί κύκλοι καθώς ξεκάθαρα πρόκειται για "προβληματικές" διατάξεις που ενδεοχένως να οδηγήσουν σκληρούς κακοποιούς να αποθρασυνθούν.

 Αυτό άλλωστε τόνισε και η συνήγορος πολιτικής αγωγής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επισήμανε σε δικαστές και ενόρκους "με αυτή σας την απόφαση οπλίζετα το χέρι του επόμενου Κορκονέα".

Δήλωση των δικηγόρων του Β. Σαραλιώτη

 

Λίγο μετά την έκδοση της απόφασης οι δικηγόροι του Β. Σαραλιώτη, Ι. Αλερτάς και Χ. Διαμαντής δήλωσαν:

«Σήμερα μετά από ένα μακροχρόνια και κυρίως ψυχοφθόρο για όλους μας, ιδίως δε για τον εντολέα μας Βασίλειο Σαραλιώτη, αγώνα, εξεδόθη μία δίκαιη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, με την οποία, ο εντολέας μας αθωώθηκε ομόφωνα, για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην ανθρωποκτονία του άτυχου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ο Βασίλειος Σαραλιώτης μετά από τριάντα μήνες που κρατήθηκε στη φυλακή και δέκα έτη υπό το βάρος μίας άδικης κατηγορίας, μετά από μία εξαιρετικά επίπονη και ενδελεχή διαδικασία, κατόρθωσε να πείσει τακτικούς Δικαστές και Ενόρκους, για την αθωότητα του, την οποία από την αρχή της όλης διαδικασίας υποστήριξε.

Η απόφαση αυτή, δικαιώνει τον αγώνα και την επιμονή του για την αθωότητά του».