Ένας παραγκωνισμένος θεσμός με μεγάλη κοινωνική χρησιμότητα, η αποκαλούμενη «Καφέ Αστυνομία» εξακολουθεί να λειτουργία, 36 χρόνια μετά τη σύσταση της, προσφέροντας με το νομικό πλαίσιο που την περιβάλλει λύσεις σε ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας τάξης.

Όπως εξηγεί στα parapolitika.gr ο Δ.Θεοδωρόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζόμενων του κλάδου, η «Καφέ Αστυνομία» δημιουργήθηκε το 1983 (ν 1339/1983) αποτελούμενη από ένστολο και ένοπλο προσωπικό «ως φυσική συνέχεια των αστυνομικών», το οποίο μετά από εκπαίδευση αναλαμβάνει τη φύλαξη δημοσίων κτιρίων, νοσοκομείων «και άλλων ευπαθών στόχων». Πρόκειται για Ειδικό Προσωπικό Ασφαλείας το οποίο λαμβάνει ανάλογη εκπαίδευση στις αστυνομικές σχολές, υποχρεούται σε μετεκπαίδευση ανά δύο έτη και αποστολή του είναι «η πρόληψη, η ασφάλεια προσώπων και υποδομών, η διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας από φθορές, η συνοδεία χρηματαποστολών και η αποτροπή έκνομων ενεργειών».

Όμως, όπως αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο θεσμός έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια λόγω της παρουσίας των ιδιωτικών εταιριών φύλαξης (security) το προσωπικό των οποίων ούτε έχει εκπαιδευτεί αναλόγως, ούτε έχει ιδιαίτερες αρμοδιότητες. «Ευελπιστούμε στη βούληση της νέας ηγεσίας του υπουργείου δημόσιας τάξης αφού η Καφέ Αστυνομία αν αναδιοργανωθεί και αξιοποιηθεί σωστά θα συνέβαλε αποφασιστικά στη δημόσια ασφάλεια και θα εκμηδένιζε τις τεράστιες ετήσιες κρατικές δαπάνες για τις ιδιωτικές εργολαβίες» καταλήγει.