Με τις αλλαγές στα πρόσωπα τα οποία κατέχουν τις θέσεις των διοικητών και των υποδιοικητών στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του ερχομένου Σεπτεμβρίου η διαδικασία των αλλαγών στη διοίκηση του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη να συμπληρώνουν ήδη τα ονόματα των πιθανών νέων διοικητών και υποδιοικητών ΥΠΕ.

Το σίγουρο στην περίπτωση των αλλαγών προσώπων στις διοικήσεις των επτά ΥΠΕ της χώρας μας είναι ότι αυτές αναμένεται να είναι τέτοιας έκτασης, ώστε να δίδεται με σαφήνεια το «στίγμα» της αλλαγής στην πολιτική διεύθυνση του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των parapolitika.gr, τις αλλαγές προσώπων στις κορυφές των διοικήσεων των επτά ΥΠΕ της χώρας μας θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις νέων επικεφαλής και νέων μελών Δ.Σ. στους εποπτευόμενους από το υπουργείο Υγείας φορείς και Οργανισμούς, όπως στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), στον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), στο Ινστιτούτο «Παστέρ», κ.ά.

Εκτιμάται ότι όλοι οι επικεφαλής και τα μέλη των Δ.Σ. των εποπτευομένων από το υπουργείο Υγείας φορέων και Οργανισμών θα αντικατασταθούν, δεδομένου ότι σχεδόν όλοι έχουν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους στον Βασίλη Κικίλια και παραμένουν στις θέσεις τους μόνο μέχρι την τοποθέτηση των διαδόχων τους.

Ερωτήματα παραμένουν αποκλειστικά και μόνο για τις περιπτώσεις του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Βασίλη Πλαγιανάκου, ο οποίος έχει δηλώσει αρμοδίως ότι επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μελετά κάθε ενδεχόμενο, καθώς και του διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας Νίκου Παπαευσταθίου, ο οποίος έχει εκφράσει αρμοδίως επίσης την ίδια επιθυμία, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξετάζει επίσης όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και την σημαντική αναβάθμιση και του ΕΚΕΠΥ του υπουργείου Υγείας και του ιδίου του Νίκου Παπαευσταθίου, οι ικανότητες και η εργατικότητα του οποίου δεν δύναται να αμφισβητηθούν.

Η επίπονη διαδικασία των αλλαγών προσώπων στη διοίκηση του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας θα ολοκληρωθεί με την αλλαγή στα πρόσωπα των διοικητών και των

αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, αλλαγές οι οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιθυμεί και να δίδουν το «στίγμα» της αλλαγής πολιτικής διεύθυνσης στο ΕΣΥ και, από την άλλη πλευρά, να μην προκαλέσουν «ρήγμα» συνέχειας στο σύστημα, με το ενδεχόμενο να παραμείνουν στις θέσεις τους αρκετοί διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων του ΕΣΥ να φαντάζει όχι τόσο άτοπο.

Σε κάθε περίπτωση, και αυτό είναι ένα βάσιμο ενδεχόμενο το οποίο αναμένει και ο Βασίλης Κικίλιας και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία αναμένουν τις ως άνω εξελίξεις, προκειμένου να «κατηγορήσουν» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την ίδια την κυβέρνηση ότι προωθούν κομματικούς φίλους και ευνοούμενους της παρούσας κυβερνητικής εξουσίας στις θέσεις διοίκησης του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα είναι, όπως όλα δείχνουν, τα πρόσωπα τα οποία θα παραμείνουν στις θέσεις, τις οποίες τα είχε τοποθετήσει η ίδια η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.