Καλύτερη είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εικόνα της φωτιάς που ξεκίνησε από τις 3:18 τα ξημερώματα οπότε και εκδηλώθηκε στους πρόποδες του Υμηττού στην Παιανία, στην οδό Σερρών, και πλέον δεν έχει ενεργό μέτωπο αν και έφτασε στην κορυφογραμμή του βουνού προς Καισαριανή.

Η μεγάλη αγωνία έχει να κάνει με την ένταση των ανέμων, οι οποίοι τα ξημερώματα κόπασαν βοηθώντας το έργο των εναέριων μέσων αλλά λίγο πριν τις 8:30 υπήρξε ξανά αύξησή τους.
Η Πυροσβεστική κατάφερε να περιορίσει τη φωτιά που ξέσπασε στον Υμηττό στις 03:18 τα ξημερώματα της Δευτέρας και πλέον δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο, ωστόσο οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ενδεικτικό είναι πως από την Πυροσβεστική δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν για έλεγχο της φωτιάς, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και γι αυτό και συνεχίστηκαν και οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις.

Μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση θα ξεκινήσουν έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στις 3:18 τα ξημερώματα.

Από την πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε από κατοικημένη περιοχή της Παιανίας στις 3:18 τα ξημερώματα, κάηκαν τουλάχιστον δύο σπίτια ενώ άλλα δύο υπέστησαν ζημιές.

Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχει η Πυροσβεστική για τα πύρινα μέτωπα που έφτασαν μέχρι την κορυφογραμμή του Υμηττού, κοντά στις κεραίες, είναι σαφώς καλύτερη και υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να ελεγχθεί τις επόμενες ώρες.

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Υμηττό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο δήμαρχος Παιανίας Σπύρος Στάμου. 'Οπως είπε σημειώθηκαν ζημιές σε δύο κατοικίες ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος ανέφερε: «Μετά τις δραματικές στιγμές που ζήσαμε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας και μέχρι πρωίας, θέλω να ενημερώσω όλους, πως η πυρκαγιά στον Υμηττό έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο χάρη στις συντονισμένες ενέργειες όλων των δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, που έσπευσαν στο βουνό από τα πρώτα λεπτά της εκδήλωσης της φωτιάς, η οποία ξέσπασε κατά τις 3:15.

Σήμερα τη νύχτα δόθηκε ένας υπεράνθρωπος αγώνας με μια γιγάντια κινητοποίηση που συγκίνησε το πανελλήνιο. Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ο δυνατός αέρας κόπασε, δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης και καίριας επέμβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Θέλω να ευχαριστήσω την Πυροσβεστική, την Ελληνική Αστυνομία, την Τροχαία, το ΕΚΑΒ, τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, καθώς επίσης τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος και όλους τους άντρες που αγωνίστηκαν με κίνδυνο της ζωής τους.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής και όλους τους όμορους Δήμους που έσπευσαν σε βοήθεια. Ο πρώτος απολογισμός της ζημιάς δείχνει μια αρκετά μεγάλη καμμένη έκταση και δυο κατεστραμμένες οικίες, ενώ ευτυχώς δεν χάθηκε καμιά ανθρώπινη ζωή.

Η πυροσβεστική με ειδικό επιτελείο, ερευνά τις αιτίες της πυρκαγιάς, ενώ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας του Υμηττού και εύχομαι μαζί με όλους, να είναι η τελευταία φορά που ο τόπος μας ζει τέτοιες τραγικές στιγμές».

Καταγγελίες για έκρηξη

Την ώρα που η Πυροσβεστική με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων έχει αρχίσει να περιορίζει το πύρινο μέτωπο έρχονται στο φως καταγγελίες για έκρηξη αλλά και ταυτόχρονες εστίες που ξέσπασαν κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς.

Όπως έγινε γνωστό, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, εξετάζονται μεταξύ άλλων καταγγελίες κατοίκων της Παιανίας, που κάνουν λόγω για έκρηξη και ταυτόχρονες εστίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.

Βελτιωμένη η εικόνα

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει αυτή την ώρα η πυρκαγιά στον Υμηττό καθώς δεν υπάρχει ανησυχία για το δάσος της Καισαριανής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν για έλεγχο, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, όπου κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις. Εκφράζεται ωστόσο αισιοδοξία ότι η πυρκαγιά θα ελεγχθεί πλήρως σύντομα.

Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής ο Χαρδαλιάς

Σε μερική ύφεση η φωτιά στον Υμηττό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο γενικός γραμματέας Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Έκανε λόγο για εξαιρετικά δύσκολή φωτιά καθώς όπως είπε οι φλόγες ξεπερνούσαν τα 20 μέτρα και είπε πως άμεσα κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, ενημερώθηκαν οι δήμοι και ενεργοποιήθηκαν πρωτόκολλα απομάκρυνσης κατοίκων.

Ανέφερε επίσης πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει σε δύο μέτωπα, στην κορυφογραμμή και στη χαράδρα από όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Εντωμεταξύ ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό σώμα στην Αττική, και σε μερική επιφυλακή όλη την Ελλάδα.

Παρά την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς επικράτησε πανικός στους κατοίκους που βρισκόντουσαν στην ευρύτερη περιοχή της Παιανίας. Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης ενώ αστυνομικοί με ντουντούκες, όπως ενημέρωσε κάτοικος της Παιανίας, περνούσαν έξω από τα σπίτια και ζητούσαν από τον κόσμο να απομακρυνθεί.

Ζημιές σε σπίτια

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς μέλημα της Πυροσβεστικής ήταν να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Όπως έχει γνωστό μέχρι στιγμής, από τη φωτιά στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε αναφέρθηκαν ζημιές εξωτερικά σε τέσσερα σπίτια, αλλά λόγω της γρήγορης απομάκρυνσης των κατοίκων από την αστυνομία — σύμφωνα με την πυροσβεστική — δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός και για την ώρα δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή , καθώς η πυρκαγιά έχει ανέβει στο βουνό.