Ήταν μια πραγματικά δύσκολη νύχτα για την Εύβοια καθώς εκατοντάδες πυροσβέστες και σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός πάλεψαν να περιορίσουν την μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει από τις 3 τα χαράματα της Τρίτης την περιοχή Μεσσαπίων-Δίρφυος.

Σε ό,τι αφορά τις δασικές εκτάσεις που μετατράπηκαν σε στάχτη κατά τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, ο διευθυντής Δασών Ευβοίας τονίζει ότι «από τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν αποτεφρωθεί περίπου 25.000 με 28.000 στρέμματα δάσους, μέχρι αυτή την ώρα (σ.σ.: 11:00). Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι. Θα έχουμε πλήρη εικόνα μετά την αντιμετώπιση του φαινομένου», σημειώνει ο κ. Ξηρογιάννης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Εύβοια
Ο πρωθυπουργός που λίγο νωρίτερα συναντήθηκε με τον  Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη, θα ενημερωθεί για την κατάσταση από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, «Όλυμπος».


Τεράστια οικολογική καταστροφή

Είναι σίγουρο οτι οι φλόγες στην Εύβοια άφησαν πίσω τους μια τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του δάσους της περιοχής Natura, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας.

Στις περιοχές Πλατάνα και Κοκάλα δίνεται από το πρωί της Τετάρτης η μεγάλη «μάχη» των πυροσβεστών στην κεντρική Εύβοια που φλέγεται από τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης.

Στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς ρίχνονται καναντέρ και ελικόπτερα με το πρώτο φως της ημέρας για να αντιμετωπιστεί η φωτιά στην Εύβοια.

Την πρώτη διερευνητική πτήση και την πρώτη ρίψη πραγματοποίησε λίγο μετά τις 6.30 το πρώτο ελικόπτερο.

Τα ενεργά μέτωπα είναι δυο στην Πλατάνα και στην περιοχή Κοκκαλά, 4 χλμ από τα Ψαχνά. Όλο το βράδυ, ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν τιτάνια μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Στόχος, να εκμεταλλευτούν πλήρως το «κενό» που αφήνουν οι άνεμοι, οι οποίοι κόπασαν κατά την διάρκεια της νύχτας, αναμένεται όμως να ενισχυθούν εκ νέου τις επόμενες ώρες.

«Ήταν μια δύσκολη η νύχτα, οι πυροσβέστες έδωσαν τιτάνια μάχη σε όλα τα μέτωπα, αλλά η φωτιά μαίνεται σε δύο μέτωπα» δήλωσε χαρακτηριστικά στα Παραπολιτικά 90,1 ο  Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για την τεράστια προσπάθεια τους.



Το θετικό είναι πως οι άνεμοι στην περιοχή σήμερα δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.

Με το πρώτο φως της ημέρας πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, όπως και δύο ιταλικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη από την νύχτα στην Ελλάδα, ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες με σκοπό να περιορίσουν την καταστροφική πυρκαγιά με το τεράστιο μέτωπο των 11 χιλιομέτρων στην Κεντρική Εύβοια.

Η έγκαιρη εκκένωση των τεσσάρων χωριών που απειλήθηκαν από τις φλόγες, αλλά και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης έξω από τα Ψαχνά, απέτρεψαν τα χειρότερα.

Τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας και οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε δομές του δήμου Δίρφης – Μεσσαπίων ή σε φιλικά σπίτια.

Αργά το απόγευμα η φωτιά απείλησε την πόλη των Ψαχνών, όμως η έγκαιρη κινητοποίηση και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης αποδείχθηκε σωτήρια. Εν τούτοις, δυνάμεις της αστυνομίας είχαν ήδη ζητήσει από τους κατοίκους στα πρώτα σπίτια της πόλης, να τα εγκαταλείψουν.


Τεράστια η καταστροφή στο δάσος

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από την μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, καθώς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του δάσους της περιοχής Natura, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας.

Μιλώντας στο One Channel ο νυν πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ψαχνών και Μακρυμαλλίου, Δημήτρης Γιαννούτσος, έκανε λόγο για «πλήρη καταστροφή στο δάσος», σημειώνοντας πως αυτό που συνέβη είναι λυπηρό για όλη την περιοχή. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την έκταση της ζημιάς» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να έχει σωθεί κομμάτι του δάσους. Παράλληλα, επεσήμανε πως οι άνεμοι αυτή τη στιγμή έχουν κοπάσει, βοηθώντας στο έργο των πυροσβεστών.

Δείτε εικόνες από την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες:


Δείτε τα συγκλονιστικά πλάνα από το One Channel: