Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς κοντά στο χωριό Πλατανιά στην Εύβοια, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της προς το χωριό και τον δρυμό της Άτταλης.

Η φωτιά που ήταν καθηλωμένη μέσα σε μια χαράδρα αναζωπυρώθηκε, περίπου στις 18:00 λόγω των τοπικών ισχυρών ανέμων και πήρε μεγάλες διαστάσεις. Δημιουργήθηκε εκ νέου πύρινο μέτωπο που εκτείνεται μέχρι και τα 5 χιλιόμετρα, ενώ απειλείται το χωριό Πλατάνα. Οι φλόγες φτάνουν τα 20 μέτρα ύψος.

Οι πυροσβέστες εντόπισαν μετά τη χαράδρα δρόμο τον οποίο χρησιμοποιεί η ΛΑΡΚΟ και τους δίνει πρόσβαση να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.

Η ύφεση των ανέμων, αργά το απόγευμα, και οι ρίψεις νερού που έκαναν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη (ελληνικά, ιταλικά και ισπανικά) μέχρι τις 20:22 που έγινε η τελευταία ρίψη, έχουν μειώσει το θερμικό φορτίο, έχουν ως συνέπεια η φωτιά να κινείται με μικρότερη ταχύτητα.


Οι επιτελείς της πυροσβεστικής φιλοδοξούν ότι αν επικρατήσουν αυτές οι συνθήκες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη φωτιά σ' αυτόν τον δρόμο, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 25 οχήματα της πυροσβεστικής και ένας μεγάλος αριθμός πυροσβεστών.

«Πρόκειται για παράταξη μάχης» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Ευαγγελίου καθώς βλέπει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο συγκεκριμένο σημείο. Όπως ο ίδιος διαπιστώνει «είναι πολύ δύσκολο τα αεροπλάνα μέσα στην επόμενη ώρα να σβήσουν τελείως το συγκεκριμένο μέτωπο. Αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν τους πυροσβέστες με την άπνοια που επικρατεί τώρα, θα μπορέσουν να σταματήσουν το κακό για να μη φτάσει στον πυρήνα του εθνικού δρυμού και να απειλήσει τα χωριά».

Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους του χωριού Πλατάνα να απομακρύνουν τα οχήματα τους από τους δρόμους, καθώς θα περάσουν υδροφόρες για να ενισχυθούν τα επίγεια μέσα. Επίσης στελέχη της πολιτικής προστασίας με εκσταπτικά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρική ζώνη στο κάτω μέρος του χωριού Πλατάνια.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε μάλιστα ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ Παναγιώτης Σπυρόπουλος από συνομιλίες με πυροσβέστες, η αναζωπύρωση προήλθε από κουκουνάρια του πευκοδάσους που πετάχτηκαν στο ελατόδασος που καίγεται αυτή τη στιγμή.

Σημειώνεται πως στο σημείο επιχειρούσαν από το πρωί εναέρια μέσα αλλά με δυσκολία, καθώς η εστία βρισκόταν στο βάθος μιας χαράδρας.



Σώθηκε το χωριό Μακρυμάλλη

Το απόγευμα, λόγω των ανέμων, υπήρξε μια επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη και προς στιγμή απειλήθηκαν σπίτια.

Ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί στο χωριό, που εκκενώθηκε χθες από τους κατοίκους.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παραμένουμε όλοι στις θέσεις μας μέχρι να σταματήσει να καίει και το τελευταίο αποκαΐδι» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Καρακάντζας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

Ο ίδιος σημειώνει πως «η Πυροσβεστική προσπαθεί να αντικαταστήσει το προσωπικό που έχει συμπληρώσει πάνω από 36 ώρες στο μέτωπο της φωτιάς, αλλά διατηρεί την ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε συμβαίνει, κυρίως να περιχαρακωθεί η φωτιά στα εξωτερικά της σημεία για να μην κινδυνεύουν οικισμοί από πιθανή επέκταση».

Υποψίες για εμπρησμό -Ενδείξεις αναζητά η Πυροσβεστική

Ολα τα ενδεχόμενα εξετάζουν εξαντλητικά οι ανακριτικές αρχές της πυροσβεστικής για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια που κατακαίει την περιοχή Μεσσαπίων-Δίρφυος από τις 3 τα χαράματα της Τρίτης.

Από τις πρώτες στιγμές που ξέσπασε η πυρκαγιά εκτός από τις μονάδες πυρόσβεσης, πήγε στην Εύβοια και ειδικό κλιμάκιο εγκλημάτων εμπρησμού του πυροσβεστικού σώματος.

Οι ανακριτικές αρχές έχουν πάρει μέχρι στιγμής 25 καταθέσεις από κατοίκους και από την πρώτη στιγμή υπήρχαν υπόνοιες κατοίκων για εμπρησμό.

Το δύσβατο της περιοχής καθώς και η ώρα που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά, ενισχύουν την καχυποψία προς αυτή την κατεύθυνση. Ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός έδειξαν να προσανατολίζονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.



Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις – πολύ περισσότερο αποδείξεις – για το σενάριο του εμπρησμού. Οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής μάλιστα, αναζήτησαν και τα ίχνη ενός 32χρονου ο οποίος είχε καταδικαστεί για εμπρησμό στην ίδια περιοχή πέρσι, το 2018. Πρόκειται για έναν ντόπιο ο οποίος είχε κατηγορηθεί για έναν εμπρησμό και όπως ο ίδιος είχε υποστηρίξει το είχε κάνει για να εκδικηθεί μια σερβιτόρα και έναν συγχωριανό του που τον κορόιδευαν. Δικάστηκε, καταδικάστηκε και αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Πάντως, κάτοικοι είναι πεπεισμένοι ότι ανθρώπινο χέρι έβαλε την πυρκαγιά στην Εύβοια. Οπως ανέφερε το ρεπορτάζ τα ξημερώματα της Τρίτης, ένα ή και δύο άτομα, κινήθηκαν με ΙΧ στο δάσος, ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Μακρυμάλλη και έβαλαν τρεις εστίες φωτιάς. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από την περιοχή.



Από την έρευνα που έχουν κάνει στα σημεία όπου μπήκαν οι φωτιές από το χέρι του εμπρηστή δεν έχουν βρεθεί ευρήματα, δηλαδή γκαζάκια η μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό και θεωρούν πως αυτός που έβαλε την πυρκαγιά την έβαλε είτε με αναπτήρα, είτε με σπίρτα, είτε με κάποιο στουπί , συνεχίζουν όμως τις έρευνες μήπως και βρεθεί κάτι.

Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ' ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς.



Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.

Ο κ. Αθανάσιος Ξηρογιάννης, διευθυντής Δασών Ευβοίας, χαρακτήρισε τη φωτιά στην Εύβοια ως ένα πολύ δύσκολο συμβάν. «Είμαστε όλοι έξω από χθες. Οι αρμόδιοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να περιορίσουν τα μέτωπα», ανέφερε αρχικά.

Μάλιστα δίνοντας την έκταση της καταστροφής μίλησε για 25.000 με 28.000 καμμένα στρέμματα δάσους. Ωστόσο επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι. Θα έχουμε πλήρη εικόνα μετά την αντιμετώπιση του φαινομένου», σημειώνει ο κ. Ξηρογιάννης.

Στο οδοιπορικό στα βίντεο που ανέβασε το «Adventure Evia» στο Facebook καταδεικνύονται οι εικόνες της μεγάλης καταστροφής.

Δεξιά και αριστερά από το δρόμο υπάρχουν καμένα, παντού στάχτη, δέντρα καπνίζουν, ενώ παντού μυρίζει η οσμή από τα αποκαΐδια.



Στην Εύβοια ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κοντά στους ανθρώπους που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην Εύβοια, βρέθηκε ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος», ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση στα διάφορα πύρινα μέτωπα.