Ασφυξία μαρτυρούν οι εικόνες που εκπέμπονται από τα hot spot των νησιών, όπου οι πρόσφυγες στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης να είναι τραγικές. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο Μεταναστευτικό ανασύρει μνήμες από το 2015, τότε που ο αριθμός των μεταναστευτικών αφίξεων ήταν άκρως ανησυχητικός. Εκατοντάδες ροές καταγράφονται, καθημερινά, και το φετινό καλοκαίρι.

 Σύμφωνα με την τελευταία εξέλιξη που βλέπει το φως της δημοσιότητας, από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης έχει αναφερθεί η άφιξη άλλων 140 ατόμων: 41 στη Λέσβο, 35 στη Χίο και 64 στη Σάμο.

 Συνολικά 5813 άτομα, που μετά την άφιξη τους ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο, έφτασαν και καταγράφηκαν τον Αύγουστο στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

 Από αυτούς, 3.866 έφτασαν στη Λέσβο, 685 στη Χίο και 1262 στη Σάμο.

 Μέχρι και χθες, 3 Σεπτεμβρίου, τα μεσάνυχτα, στα νησιά πέρασαν 950 άτομα: 531 στη Λέσβο, 112 στη Χίο και 307 στη Σάμο.

 Nρίτερα την Τετάρτη, επεισόδια σημειώθηκαν στη Μόρια ύστερα από διαμαρτυρία των περίπου 300 ασυνόδευτων ανηλίκων που διαμένουν εκεί και ζητούν την άμεση μετακίνησή τους από τη Μόρια. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι ανήλικοι έσπασαν την πόρτα και προς στιγμή προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε κάδους με σκουπίδια.

 Άμεσα παρενέβησαν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι εκκένωσαν αρχικά τη σκηνή κάνοντας χρήση χημικών. Μικρές ομάδες ανηλίκων κατέλαβαν προσωρινά την πύλη του ΚΥΤ και έκλεισαν το δρόμο παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία αποχώρησαν.

 Λόγω της έκρυθμης κατάστασης, αποφασίστηκε να εκκενωθεί η πτέρυγα των ανηλίκων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης βρίσκονταν μέλη ΜΚΟ και μετανάστες, ενώ αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας με επικεφαλής τον αντιπρόσωπο στην Ελλάδα Φίλιπ Λεκλερκ βρίσκεται στη Μόρια.