Σε φρούριο μετατρέπεται σήμερα η Θεσσαλονίκη, καθώς αναπτύσσονται πλήρως τα αστυνομικά μέτρα για τα εγκαίνια της 84ης Διεθνούς Έκθεσης. Στο πόδι θα βρεθούν περίπου 3.500 αστυνομικοί, για να αποφευχθούν έκτροπα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Από την αστυνομία εκτιμάται ότι κύρια αιχμή για την εκδήλωση έντονων αντιδράσεων μπορεί να είναι οι εξελίξεις στο πανεπιστημιακό άσυλο και οι τελευταίες επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε χώρους καταλήψεων, αν και εκφράζεται η ελπίδα να μην συμβούν παρατράγουδα.

Όλη η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ τον σχεδιασμό των μέτρων χθες το απόγευμα στην τελική σύσκεψη που έγινε στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, επόπτευσε ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει από τη μία μειωμένη σχετική με πέρσι αστυνομική δύναμη, ωστόσο οι εντολές που έχουν δοθεί στις δυνάμεις που θα βρεθούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την ώρα των διαδηλώσεων είναι να καταστείλουν εν τη γενέσει τους οποιοδήποτε επεισόδιο.

Από την άλλη μπροστά στην είσοδο του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου, όπου στις 7.30 το απόγευμα θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα στηθεί οδόφραγμα προκειμένου να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα σκαλιά του συνεδριακού κέντρου οι διαδηλωτές. Θα τοποθετηθούν κάθετα κλούβες των ΜΑΤ και διμοιρίες μέχρι και την οδό Μανόλη Ανδρόνικου, προκειμένου να περιοριστεί η πρόσβαση, και από τη νότια πλευρά όπου έχουν προγραμματίσει να συγκεντρωθούν στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου όσοι αντιδρούν στη Συμφωνία των Πρεσπών και απαιτούν από τον πρωθυπουργό να γίνουν κινήσεις επανεξέτασης των συμφωνηθέντων. Επιπλέον στη Λεωφόρο Στρατού, μπροστά από τις κλούβες που θα αποκλείουν την πρόσβαση στο Βελλίδειο θα τοποθετηθούν και κάγκελα, που θα επεκταθούν και κατά μήκος του πεζόδρομου της εισόδου της ΔΕΘ.

Οι φραγμοί της ΕΛ.ΑΣ. θα επεκταθούν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και όπως εφαρμόστηκε και πέρσι, λεωφορεία των ΜΑΤ θα παραταχθούν κατά μήκος της οδού Αγγελάκη και κάθετα στις οδούς Εγνατία και Εθνικής Αμύνης, προκειμένου να μην είναι δυνατή η πρόσβαση ομάδων διαδηλωτών προς τον πανεπιστημιακό χώρο, ούτως ώστε να μην παρεισφρύσουν σε αυτούς ομάδες ταραξιών.

Πέραν αυτών πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη δοθεί εντολή για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων στην περιοχή του κέντρου, τακτική που είχε ακολουθηθεί σε μεγάλες διαδηλώσεις παλιότερα.

Ήδη τα τροχονομικά μέτρα ισχύουν από χθες το πρωί με την απαγόρευση στάθμευσης σε όλη την περιοχή γύρω από τη ΔΕΘ και το Βελλίδειο, όπως και τους δρόμους απ’ όπου θα περάσουν οι πορείες των συνδικάτων. Από σήμερα το μεσημέρι θα διακοπεί και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης.