Διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), γιατροί, νοσηλευτές και εθελοντές πολίτες είναι τα μέλη της σπουδαίας ελληνικής ανθρωπιστικής οργάνωσης «Kids Save Lives» (Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές), η οποία, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΕΕΠΦ), που αποτελεί τον επιστημονικό βραχίονα της οργάνωσης, έχει «οργώσει» από το 2010 τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, προκειμένου να κάνει τους μαθητές και τις μαθήτριες κοινωνούς της πολύτιμης γνώσης των πρώτων βοηθειών.

Η οργάνωση αποτελεί φορέα – μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council - ERC) και περιλαμβάνει ήδη περίπου 600 εκπαιδευτές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στα parapolitika.gr ο πρόεδρος της οργάνωσης και διασώστης του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής, Αναστάσης Στεφανάκης, από το 2010 έως σήμερα οι άνθρωποι της οργάνωσης έχουν πραγματοποιήσει μαθήματα πρώτων βοηθειών σε 470 σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, ενώ τα μαθήματα έχουν παρακολουθήσει 42.416 μαθητές.
Από το 2016, μάλιστα, η οργάνωση έχει την επίσημη άδεια του υπουργείου Παιδείας για την απρόσκοπτη διοργάνωση των εν λόγω μαθημάτων μέσα στους χώρους των σχολείων.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Στεφανάκη, μαθητές και μαθήτριες της οργάνωσης έχουν τοποθετήσει απινιδωτές – δηλαδή ηλεκτρικές συσκευές οι οποίες επιδιορθώνουν τον ρυθμό της καρδιάς με ηλεκτρική ενέργεια - σε 30 σχολεία της χώρας μας, ενώ έχουν εγκαταστήσει άλλους 90 – 95 απινιδωτές μέσα στην κοινότητα.

Την ίδια στιγμή, επίσης μαθητές και μαθήτριες της οργάνωσης έχουν φιλοτεχνήσει και διανέμουν έναν πολύ χρήσιμο για όλους μας χάρτη, ο οποίος προσδιορίζει συγκεκριμένα τα 355 σημεία σε όλη τη χώρα, όπου υπάρχει απινιδωτής, ο οποίος συνοδεύεται από ειδική σήμανση. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει αυτόν τον αναλυτικό χάρτη στην εξαιρετική ηλεκτρονική ιστοσελίδα της οργάνωσης, kidssavelives.gr.
Έτσι, φαίνεται ότι μένει σιγά – σιγά πίσω εκείνη η παλαιά Ελλάδα, η οποία δεν γνώριζε το παραμικρό για την παροχή πρώτων βοηθειών!