Ολοκληρώθηκε η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφο του, Ευάγγελο Ζαχαρή, χειρίζονται την υπόθεση των χειρισμών και των πολιτικών παρεμβάσεων στη Novartis.

Η Ελ. Ράικου πήρε τη «σκυτάλη» από τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος, κατά πληροφορίες, αναφέρθηκε ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η κατάθεση της κυρίας Ράικου ήταν πολύωρη καθώς ήταν η πρώτη που μέσω κύκλων της είχε κάνει αναφορά στην ύπαρξη του περιβόητου «Ρασπούτιν» και σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της κατά τη διάρκεια της θητεία της στην Εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis και άλλες δικογραφίες με αποτέλεσμα να παραιτηθεί τον Μάρτιο του 2017.

Σήμερα, η κυρία Ράικου, κατά πληροφορίες, αναφέρθηκε στις καταγγελίες της, την επίμαχη περίοδο.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Εφετών, μέσω κύκλων της, τον Οκτώβριο του 2018, έκανε για πρώτη φορά αναφορά για παρεμβάσεις που δέχθηκε από τον «Ρασπούτιν» ο οποίος «εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος «νταβατζή»» υπέδειξε «πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις».

Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, πρόσωπο-κλείδι στην έρευνα για τις πολιτικές παρεμβάσεις στην υπόθεση της Novartis, απάντησε σε ερωτήσεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη σχετικά με τις καταγγελίες της και προσκόμισε έγγραφα προς επίρρωσιν των ισχυρισμών της, τα οποία είχε καταθέσει κατά την περίοδο που υπηρετούσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Σε περίπτωση που σήμερα η Ελένη Ράικου κατονόμασε το πολιτικό πρόσωπο, τότε, η κατάθεση της θα διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Δικαστικές πηγές ωστόσο σημείωναν πως δεν είναι απαραίτητο να κατονομάζονται τα πολιτικά πρόσωπα αφού αρκεί ακόμα και να σκιαγραφούνται για τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.

Η κυρία Ράικου προσήλθε και αποχώρησε από τον Άρειο Πάγο υπό άκρα μυστικότητα.

Πηγές Εισαγγελίας Διαφθοράς για Αγγελή

Παράλληλα, πηγές της εισαγγελίας διαφθοράς χαρακτηρίζουν “αποκύημα της φαντασίας” του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή όσα φέρεται να αναφέρει σε κατάθεση του για “ανύπαρκτο” βίντεο σε σχέση με την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια συζήτηση ανάμεσα στην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τον Ιωάννη Αγγελή και ουδέποτε υπήρξε βίντεο στον κατάλογο των στοιχείων που στάλθηκαν στη Βουλή.

Επίσης, υπογραμμίζουν με νόημα ότι την περίοδο που στάλθηκαν τα στοιχεία για τους 10 πολιτικούς στη Βουλή, ο Γιάννης Αγγελής δεν ήταν καν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς.