Ξεκίνησε σήμερα στην Τουρκία η δίκη για τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που την 1η Μαρτίου 2018 είχαν περάσει κατά λάθος τα τουρκικά σύνορα και είχαν κρατηθεί από τις τουρκικές αρχές για περίπου 6 μήνες σε φυλακές της Αδριανούπολης.

Στη δίκη που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, μετά από την απόρριψη της κατηγορίας για «κατασκοπεία» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν από την τουρκική Δικαιοσύνη με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, και μάλιστα σε «απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή», παράπτωμα που επισείει ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 χρόνια στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης απελευθερώθηκαν στις 14 Αυγούστου 2018, έπειτα από 167 μέρες κράτησης, και επέστρεψαν στην Ελλάδα τα ξημερώματα της 15ης Αυγούστου 2018.

Πριν από λίγες μέρες η εισαγγελία της Αδριανούπολης είχε αποφανθεί πως δεν συντρέχουν λόγοι δίωξης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, δεν υπάρχουν «επαρκή και σαφή αποδεικτικά στοιχεία» για την εν λόγω κατηγορία. Η κατηγορία, προσέθετε, περί κατασκοπείας μπαίνει στο αρχείο και θα δικαστούν μόνο για παράνομη είσοδο στην Τουρκία.

Δεν συνέβη ωστόσο το ίδιο με την κατηγορία περί παράνομης εισόδου στη χώρα και μάλιστα σε «απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή», καθώς οι ισχυρισμοί που διατύπωσαν Μητρετώδης και Κούκλατζης πως πέρασαν στην Τουρκία επειδή λόγω του χιονιού δεν φαίνονταν τα σύνορα, δεν έπεισαν τις δικαστικές αρχές.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η στρατιωτική τους εμπειρία δεν συνάδει με την απώλεια προσανατολισμού.

Πάντως, μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι δικηγόροι τους είχαν ενημερώσει ότι ενδέχεται να υπάρξει συμψηφισμός της κράτησής τους με την ποινή που ενδεχομένως επιβληθεί τώρα στη δίκη που ξεκινά για παράνομη είσοδο στην Τουρκία.

mme