Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κεραυνούς στη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει από νωρίς το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ελλάδας. 

Η σφοδρή νεροποντή δυστυχώς έγινε φονική, καθώς δύο εργάτες έχασαν την ζωή τους από «χτύπημα» κεραυνού. Ένας 35χρονος κι ένας 56χρονος είναι τα δύο θύματα που δέχτηκαν τα φονικά χτυπήματα από τους κεραυνούς.

Η έντονη καταιγίδα ωστόσο που σάρωσε την Δυτική Ελλάδα, προκάλεσε σοβαρές ζημιές τόσο στις περιουσίες των κατοίκων όσο και στο εθνικό οδικό δίκτυο. Πλημμυρισμένοι δρόμοι, καταστροφές και ζημιές σε δημόσια κτήρια, σχολεία και σπίτια ενώ σε πολλές περιοχές, ακόμη και στην Αττική είχαμε διακοπές ρεύματος.

 Νεκρός εργάτης από χτύπημα κεραυνού στα Λεχαινά

Το πρωί, χτυπήθηκε από κεραυνό ένας 35χρονος εργάτης γης υπήκοος Πακιστάν στα Λεχαινά Ηλείας, την ώρα που έβγαινε από το παράπηγμα που ζούσε. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Δεύτερος νεκρός από κεραυνό στην Κυπαρισσία
Λίγες ώρες αργότερα, ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ πρόκειται για έναν 56χρονο από την περιοχή της Κυπαρισσίας, ο οποίος χτυπήθηκε από κεραυνό την ώρα που μάζευε σίδερα σε χωματερή, στην περιοχή Αλιμάκι της Τριφυλίας.

Ο θάνατος του άνδρα διαπιστώθηκε από πυροσβέστες και αστυνομικούς που μετέβησαν στο σημείο, καθώς δεν μπορούσε να προσεγγίσει ασθενοφόρο στην περιοχή.



10.500 κεραυνοί στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα

Σύμφωνα με το meteo.gr, το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 10.500 κεραυνούς έως τη 1 μ.μ. την Τρίτη στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα.

Εξ αυτών, περίπου 7.000 καταγράφηκαν πάνω από τη θάλασσα και 3.500 πάνω από την ξηρά.

Παράλληλα, καταγράφηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Ενδεικτικά, στον Πύργο Ηλείας καταγράφηκαν 100 χιλιοστά βροχής.

xartis

xartis_2

Ηλεία: Εκκενώθηκε σχολείο - Χωρίς ρεύμα ο νομός
Στην Ηλεία η καταιγίδα έφτασε λίγο αργότερα το πρωί της Τρίτης και λόγω της σφοδρότητάς της, αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα, καθώς είχαν πέσει δέντρα κατά μήκος της Ε.Ο. Πατρών - Πύργου και στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Πύργος, Λεχαινά, Βάρδα και όλες οι γύρω περιοχές έχουν μετατραπεί σε λίμνες, με την βροχή να πέφτει ακατάπαυστα εδώ και αρκετή ώρα.

Η κακοκαιρία δείχνει να κινείται προς τα νότια και ανατολικά του νομού, σαρώνοντας όλες τις περιοχές.

Όπως μεταδίδει το Patrisnews.com, νωρίτερα απομακρύνθηκαν από το προκαθορισμένο ωράριο οι μαθητές του τέταρτου δημοτικού σχολείου Πύργου.

Το προαύλιο του σχολείου η έχει πλημμυρίσει και κρίθηκε αναγκαίο από το δήμαρχο Πύργου την πολιτική προστασία και την διεύθυνση του σχολείου να Φύγουν νωρίτερα από το σχολειό υπό το φόβο επιδείνωσης του καιρού.


Ζημιές στην Καλαμάτα
Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε το μεσημέρι της Τρίτης την πόλη της Καλαμάτας.

Όπως μετέδωσε το eleftheriaonline.gr θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα στην οδό Νέδοντος προκαλώντας ζημιές σε καλώδια της ΔΕΗ ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην κυκλοφορία.

Στην οδό Αρτέμιδος συρόμενη βάρκα αποκολλήθηκε από το όχημα που την ρυμουλκούσε με αποτέλεσμα να περάσει στο αντίθετο ρεύμα του δρόμου.


Ανεμοστρόβιλος σάρωσε την Αμαλιάδα
Ανεμοστρόβιλος «επισκέφτηκε» το πρωί την περιοχή της Φραγκαβίλλας στην Αμαλιάδα, προξενώντας ζημιές σε κατάστημα με οικοδομικά υλικά.

Σύμφωνα με το patrinews, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι κινδύνεψαν όταν η μεγάλη συρόμενη πόρτα του καταστήματος βρέθηκε στην κυριολεξία στον αέρα, ενώ ξεκόλλησε και μέρος της στέγης!

Ζημιές υπέστησαν και οι καμινάδες της κατοικίας, οι οποίες κατέρρευσαν.

Επίσης κολόνα της ΔΕΗ πήρε μεγάλη κλίση, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

1_amaliada

amaliada_2

Τόνοι λάσπης στην Αγία Ευφημία Κεφαλονιάς
Με λάσπη και νερά γέμισε ο κεντρικός δρόμος στο χωριό της Αγίας Ευφημίας στην Κεφαλονιά, μετά την νεροποντή που πλήττει από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το Ιόνιο.

Οι κάτοικοι της περιοχής αδυνατούν να κυκλοφορήσουν, λόγω των τόνων λάσπης που έχουν σκεπάσει και άλλους δρόμους του χωριού. Αυτή τη στιγμή στο σημείο βρίσκονται 4 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 10 πυροσβέστες που, μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, δίνουν μάχη κάτω από τη δυνατή βροχή ώστε να καθαριστούν οι δρόμοι της Αγίας Ευφημίας και να επιστρέψει το χωριό στην κανονικότητα.

Σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, από χθες το βράδυ έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός», με τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των δύο νησιών, να έχουν κινητοποιήσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.





Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχονται ανεμοστρόβιλοι και ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες
Ευνοϊκές θα είναι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ημέρας στην κατώτερη ατμόσφαιρα για την εκδήλωση μεμονωμένων υδροστρόβιλων/ανεμοστρόβιλων σε περιοχές του Ιονίου και της νότιας χώρας.

Σταδιακή επέκταση των φαινομένων αναμένονται στα ηπειρωτικά, ενώ από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια και στο Αιγαίο.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν κατά τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, όμως από το πρωί θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα περιοριστούν στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και έως το απόγευμα θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 μποφόρ, ενώ κατά τις ώρες εκδήλωσης καταιγίδων θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με ισχυρές ριπές.

Ιδιαίτερα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης αναμένονται βροχές από το πρωί έως και το βράδυ της Τρίτης, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις.