Δύο νεκροί, μια γυναίκα και ένα παιδί, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου.

Η ανάγκη άμεσων και ριζικών μέτρων για την αποσυμφόρηση της Μόριας καθώς και άλλων Δομών όπου διαμένουν πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες, έρχεται στο προσκήνιο μετά και τη τραγωδία στη Μόρια όπου έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά μία γυναίκα και ένα μικρό παιδί.

Οι τριτοκοσμικές εικόνες στις Δομές όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο δημιουργούν «εκρήξεις» καθώς πλέον χιλιάδες άνθρωποι οι οποίες έφτασαν στη χώρα μας με κίνδυνο της ζωής τους από εμπόλεμες περιοχές, βλέπουν να είναι εγκλωβισμένοι.

Το Προσφυγικό, μετά και την τραγωδία που σημειώθηκε στη Μόρια, θα απασχολήσει σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 10:30 . Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να ξεκινήσει την αποσυμφόρηση Δομών προσφύγων και κυρίως αυτών που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο οι αυξημένες προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια δεν επέτρεψαν να βελτιωθεί η κατάσταση.


Τραγωδία στη Μόρια

Μία ακόμη τραγωδία σημειώθηκε χτες το απόγευμα στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου όταν μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στη Δομή μία γυναίκα και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κάνει λόγο για μία γυναίκα και ένα παιδί που απανθρακώθηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μόρια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τον Δημήτρη Πατέστο, ιατρικό συντονιστή των Γιατρών του Κόσμου που μίλησε στο One Channel, από την πυρκαγιά φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους τρία άτομα, μία γυναίκα και δύο παιδιά.



Οι πρόσφυγες που ζουν στον καταυλισμό έζησαν δραματικές στιγμές. Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στα κοντέινερ του καταυλισμού επικράτησε χάος ενώ μικρά προσφυγόπουλα και ενήλικες έτρεχαν πανικόβλητοι για να σωθούν. Κάποιοι άλλοι επιχείρησαν άτομα που κινδύνευαν από τις φλόγες. Επικράτησε πανδαιμόνιο.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., από το ΚΥΤ της Μόριας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης απανθρακωμένη σορός και διενεργείται εξέταση από ιατροδικαστή.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν φτάσει ακόμα στο χώρο όπου βρίσκονται τα κοντέινερ, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει και δεύτερη σορός.

Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής από αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το απανθρακωμένο πτώμα που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ανήκει σε γυναίκα, ενώ για το δεύτερο θύμα που δεν έχει επιβεβαιωθεί, οι ίδιες πληροφορείς αναφέρουν ότι είναι πιθανότητα παιδί.


Δύο πυρκαγιές - Η μία σε κοντέινερ εντός του καταυλισμού


Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ξέσπασαν δύο διαφορετικές πυρκαγιές με διαφορά λίγων λεπτών. Η πρώτη εκδηλώθηκε στον ελαιώνα που περιβάλλει τη Δομή και η οποία σβήστηκε σχετικά άμεσα. Είκοσι λεπτά αργότερα εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά σε κοντέινερ εντός της Δομής.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ξεκίνησαν και επεισόδια καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες – πρόσφυγες εξαγριωμένοι από τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών δυνάμεων, με την κατάσταση να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Απανθρακωμένο πτώμα στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης

Μετά την εκδήλωση της φωτιάς, απανθρακωμένο πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης .

Ανακοινώθηκε ότι η μεταφορά της σορού έγινε από ιδιώτη, από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Επίσης τρεις τραυματίες, με ορθοπαιδικά τραύματα, διακομίσθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από το hot spot της Μόριας στο νοσοκομείο Μυτιλήνης ενώ ακόμη δύο άνδρες με ορθοπαιδικά τραύματα διακομίζονται αυτή τη στιγμή με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Ακόμη μία γυναίκα, με ορθοπαιδικά τραύματα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις διακομίζεται αυτή η στιγμή με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Στάλθηκαν διμοιρίες από Αθήνα

Η αστυνομία που βρίσκεται στη Μόρια δεν μπορούσε  να διαχειριστεί την κατάσταση.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης στον προσφυγικό καταυλισμό, έσπευσαν στη Λέσβο δύο διμοιρίες ΜΑΤ με C-130 που απογειώθηκε από την Ελευσίνα.

Επί τόπου και τρία οχήματα με έξι άνδρες. Από την πυρκαγιά εντός του καταυλισμού μέχρι στιγμής έχουν καεί 3-4 κοντέινερ.

Στη Λέσβο μετέβη και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου.

Ανοιχτά εκφράζει πλέον την έντονη ανησυχία του ο υπουργός Υγείας για τα δραματικά γεγονότα, τα οποία εξελίσσονται στο hot spot προσφύγων και μεταναστών της Μόριας, στη Λέσβο.

Με εντολή του Βασίλη Κικίλια, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Νίκος Παπαευσταθίου έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ του νησιού και το νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, τα επεισόδια ξέσπασαν μετά από δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το απόγευμα, μία έξω και μία μέσα στο κέντρο. Συγκεκριμένα, η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπαίθριο χώρο, περίπου 400 μέτρα μακριά από το Κέντρο και έγινε αφορμή να δημιουργηθεί ένταση. Είκοσι λεπτά αργότερα, εκδηλώθηκε η δεύτερη πυρκαγιά σε οικίσκο μέσα στο κέντρο, ο οποίος καταστράφηκε ενώ οι φλόγες επεκτάθηκαν και σε άλλους παρακείμενους οικίσκους.

Στο σημείο έφτασαν πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκαν επίθεση από φιλοξενούμενους στον καταυλισμό.

70513648_389189842028035_8181136924707127296_n