Ένα πολύ σημαντικό μέτρο για τους ασθενείς, αλλά και τη φαρμακοβιομηχανία, το οποίο καταργεί μία αυθαίρετη και ακατανόητη νομοθετική διάταξη του τέως υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Υγείας, το οποίο κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή.

Έτσι, είναι η πρώτη φορά μετά από 4,5 χρόνια, κατά την οποία ένα νομοσχέδιο τίθεται με ουσιαστικούς όρους στη διαδικασία της δημοσίας διαβούλευσης και όχι για να τηρηθεί, απλώς, τυπικά ο νόμος. Πρώτη φορά μετά από 4,5 χρόνια, κατά την οποία νομοσχέδιο υπουργείου περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις, με βάση τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Συγκεκριμένα, με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, εντάσσεται στο νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Υγείας η κατάργηση του περίφημου κανόνα «9 – 6 – 3» για την ένταξη των νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων στη θετική λίστα των συνταγογραφουμένων φαρμάκων στη χώρα μας.

Ο εν λόγω κανόνας αντικαθίσταται, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου – σκούπα, από μία ομάδα χωρών της Ε.Ε., πέντε εκ των οποίων, διαφορετικές, φυσικά, για κάθε νέο φαρμακευτικό σκεύασμα, θα λαμβάνονται πάντα ως κριτήριο για την ένταξη κάθε νέου φαρμακευτικού σκευάσματος στη θετική λίστα των συνταγογραφουμένων φαρμάκων στη χώρα μας.
Η ομάδα των χωρών αποτελείται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.