Άμεση είναι η αντίδραση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια μετά το τραγικό περιστατικό με το θάνατο της 52χρονης καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία έχασε τη ζωή της μέσα στο Νοσοκομείο Άρτας, καθοδόν για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, επειδή οι Καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου αρνείται σταθερά από το 2017 να δεχθεί επείγοντα περιστατικά.

Το θέμα θα συζητηθεί αύριο Δευτέρα, στις 8:30πμ, υπό την προεδρία του Βασίλη Κικίλια κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης σύσκεψης στελεχών για τον προγραμματισμό της εβδομάδας.

Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο τέως αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης, είχαν συμβιβαστεί με την εγκληματική στάση πανεπιστημιακών του Ρίου, οι οποίοι οδήγησαν τα πράγματα από την άρνηση να δεχθούν επείγοντα περιστατικά στην αντικειμενική αδυναμία να δεχθούν επείγοντα περιστατικά,  με αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να χρεώνεται υπέρογκα ποσά για καθημερινές διακομιδές ασθενών από το Ρίο και την Πάτρα προς τα Ιωάννινα, αλλά και να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζώές.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι Καρδιοχειρουργικές Κλινικές στο Ρίο (από το 2017) και στο Ηράκλειο (από το 2010) δεν εξυπηρετούν έκτακτα περιστατικά, κάτι που έχει ως συνέπεια τα περιστατικά από το Ηράκλειο να τα πηγαίνουμε με αεροδιακομιδές στα νοσοκομεία της Αττικής, τα δε περιστατικά της Δυτικής Ελλάδας να διακομίζονται στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Το υπουργείο Υγείας εκπονεί κεντρικό σχεδιασμό για την κάλυψη των κενών σε όλη τη χώρα, δίνοντας προτεραιότητα στις ΜΕΘ, στα ΤΕΠ και στις ειδικότητες που παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις.

Στόχος του υπουργείου είναι οι 2500 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που έχει ανακοινώσει, να διοχετευθούν εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.