Μετέωρη και επισφαλής παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή η τύχη τόσο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης όσο και της φετινής παραγωγής ζαχαρότευτλων εξαιτίας της έλλειψης ευελιξίας από την πλευρά της διοίκησης της ΕΒΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί με τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι η μεγαλύτερη πιστώτρια της ΕΒΖ, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, της Royal Sugar και της διοίκησης της εταιρείας, ώστε να καθοριστούν οι όροι για την εκμίσθωση των εργοστασίων στο Πλατύ και στις Σέρρες για τα δύο επόμενα χρόνια, οι άνθρωποι που εκπροσωπούσαν την ΕΒΖ με τη στάση τους παρακώλυσαν τη λύση στην οποία έχουν συμφωνήσει όλοι οι υπόλοιποι.

Όπως φαίνεται, τα νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που επικαλούνται οι εκπρόσωποι της ΕΒΖ, αν και επουσιώδη και διαχειρίσιμα, τους οδηγούν μέχρι στιγμής σε μια στάση που οδηγεί σε αδιέξοδο και εμποδίζει τη λειτουργία των δύο εργοστασίων.

Εάν αυτή η στάση δεν αλλάξει, τότε θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι αφενός η φετινή παραγωγή ζαχαρότευτλων (περίπου 18.000 στρέμματα) θα μείνει στα αζήτητα, ενώ αφετέρου η παραγωγική δυνατότητα της ΕΒΖ θα απαξιωθεί ακόμη περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι τη μετοχική σύνθεση της ΕΒΖ ελέγχει με ποσοστό, ενώ τις 75 % ο διαχειριστής της πρώην αγροτικής τράπεζας, ενώ το υπόλοιπο 25% ανήκει σε μικρομετόχους οι οποίοι απέκτησαν μετοχές στο χρηματιστήριο και βλέπουν την περιουσία τους να εκμηδενίζεται, εκτός και αν υπάρξει διάσωση της εταιρείας.

Εξίσου απογοητευμένοι με μια αρνητική εξέλιξη θα είναι προφανώς και οι αγρότες, οι οποίοι έσπειραν ζαχαρότευτλα, θεωρώντας - όπως τους διαβεβαίωναν από την ΕΒΖ - ότι θα βρεθεί λύση για τη συνέχιση της παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα.

Πηγή άρθρου: Voria.gr