Στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, μίλησε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια και την πυρκαγιά στο Κέντρο Μεταναστών Σάμου.

Ο κ. Στάντζος μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «η κατάσταση στο νησί είναι δύσκολη και ότι πράγματα έχουν ξεφύγει πλέον». Αναφερόμενος στα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες στη Σάμο σημείωσε πως «πρόκειται για μεθοδευμένες ενέργειες με συγκρούσεις που ξεκίνησαν από νωρίς και επεκτάθηκαν».

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «υπήρχαν επιθετικές διαθέσεις οι οποίες στη συνέχεια εκφράστηκαν πρακτικά με επίθεση μέσα στην πόλη από οργανωμένες ομάδες και στο τέλος υπήρξε και η πυρκαγιά η οποία απείλησε τους πάντες».

«Ευτυχώς που δεν είχαμε ανέμους ισχυρούς στην περιοχή, είχαμε νηνεμία αλλιώς θα μιλούσαμε για εκατόμβη νεκρών», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αναφέροντας ότι «πλέον τίθεται θέμα ασφάλειας».

Μάλιστα ο κ. Στάντζος έκανε λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το νησί, για την πόλη», επισημαίνοντας πως τα σχολεία δεν άνοιξαν σήμερα διότι όπως είπε «το βράδυ ήταν όλα σε εξέλιξη».

«Είμαστε μία πόλη των 7.000 και έχουμε ανοιχτό κέντρο των 6.000, αυτό περιγράφει τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά.

Για την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο νησί, ο δήμαρχος Α. Σάμου επισήμανε ότι «υπάρχει συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό σε πολύ καλό κλίμα», ενώ τόνισε ότι «υπάρχει ανάγκη για άμεση υλοποίηση μέτρων, αν είναι δυνατόν και εντός 48 ωρών».

«Μιλάμε με αντίστροφη μέτρηση, το δοκιμάσαμε χθες, δεν πρέπει να το ξαναδοκιμάσουμε ούτε οι πρόσφυγες ούτε οι κάτοικοι. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Χθες είχαμε μαχαιρώματα στο κέντρο της πόλης, βία τυφλή 7 η ώρα το απόγευμα», τόνισε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο και τα υπόλοιπα νησιά, ο κ. Στάντζος σημείωσε ότι «τα νησιά χρειάζονται αλληλεγγύη και πως πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή η κατάσταση και να φύγει ο πληθυσμός από το νησί».

Τέλος, υπογραμμίζοντας πως «τα νομικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παραγνωρίζονται», σημείωσε ότι «δεν πρέπει να θυμόμαστε τα σύνορα μόνο σε εθνική κρίση».