Πειρατές επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας σε ελληνικό τάνκερ, ενώ έπλεε ανοιχτά του Τόγκο, στη δυτική Αφρική.

 Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τις αρχές του Τόγκο, οι πειρατές έφυγαν παίρνοντας ομήρους τέσσερις άνδρες από το πλήρωμα του «Elka Aristotle», έναν Έλληνα, δύο Φιλιππινέζους και έναν Γεωργιανό.

 Πάνω στο πλοίο βρίσκονταν και ένοπλοι φύλακες, οι οποίοι επιχείρησαν να απωθήσουν τους πειρατές, ωστόσο ο ένας τραυματίστηκε από σφαίρα.

 

Η ανακοίνωση

«Τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019, περίπου στις 3 τοπική ώρα, το τάνκερ Elka Aristotle δέχτηκε επίθεση περίπου 18 χιλόμετρα (11 μίλια) ανοιχτά του λιμανιού του Λόμε από ενόπλους» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

 Το τάνκερ Elka Aristotle ανήκει στην εταιρεία European Product Carriers υπό την ομπρέλα της European Navigation. Η European Product Carriers έχει στόλο 19 δεξαμενοπλοίων (έξι εκ των οποίων είναι υπό ελληνική σημαία) και ανήκει στον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση, που είναι και μεγαλομέτοχος με 63,8% στην ΕΛΙΝΟΪΛ.

 Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες, αλλά έχει ξεκινήσει έρευνα.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις το αρχηγείο του Λιμενικού έμαθε για την ένοπλη επίθεση ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Άμεσα ενημερώθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, που έδωσε εντολή στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Ναυτιλίας να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία.

 Το νέο ρεσάλτο πειρατών έρχεται μόλις δυο μέρες μετά από ανάλογο περιστατικό στα ύδατα του Μπενίν. Το περασμένο Σάββατο, πειρατές επιτέθηκαν σε πλοίο νορβηγικών συμφερόντων, απαγάγοντας εννέα Φιλιππινέζους, μέλη του πληρώματος.