Τρία κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα απαγγέλθηκαν σε βάρος των βάρος των 2 συλληφθέντων για την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και δύο ακόμα προσώπων που αναζητούνται.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Αθήνας τους άσκησε ποινική δίωξη για τα εξής αδικήματα : τρομοκρατικές πράξεις από κοινού και κατ´εξακολούθηση, τρομοκρατική οργάνωση με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής εκρηκτικών υλών, διακεκριμένης περίπτωσης οπλοκατοχής, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλων παράνομης οπλοφορίας, παράνομης οπλοχρησίας παράνομης οπλοκατοχής και της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών.

Παράλληλα εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος των δύο συλληφθέντων που είχε εκδοθεί σε βάρος τους για τη ληστεία σε ΟΠΑΠ Play στο Χολαργό στις 21 Οκτωβρίου 2019.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν ενώπιον ανακριτή και ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την ερχόμενη Τρίτη.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Η αρχή του τέλους για την οργάνωση ήταν μια ληστεία που διέπραξαν στις 21 Οκτωβρίου σε καταστημα ΟΠΑΠ στο Χολαργό. Τότε, το όπλο του 46χρονου εκπυρσοκρότησε κατά λάθος και τραυμάτισε τον 41χρονο.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ μετά από συστηματική έρευνα, διακριβώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η εμπλοκή τους στη ληστεία που έγινε τις βραδινές ώρες της 21ης Οκτωβρίου 2019, σε κατάστημα ψυχαγωγικών - τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό και εκδόθηκαν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Ο 41χρονος είχε συλληφθεί το 2010 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κατηγορούμενος για ένταξη και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης και αποφυλακίστηκε, στις 12 Φεβρουαρίου 2018, υπό τον όρο ανάκλησης του υπολοίπου της ποινής (τρία έτη, έξι μήνες και είκοσι 26 ημέρες). Σε περίπτωση που υποπέσει μέσα σε πέντε έτη από την αποφυλάκισή του σε νέα αξιόποινη πράξη από δόλο και καταδικαστεί αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη των δύο ετών, θα εκτίσει αθροιστικά το υπόλοιπο της ποινής του.

Μέχρι στιγμής στις διενεργηθείσες κατ' οίκον έρευνες έχουν βρεθεί και κατασχεθεί, μεταξύ άλλων:

1. Πέντε (5) πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ

2. Ένα (1) υποπολυβόλο

3. Δύο (2) τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα

4. Δύο (2) πυροβόλα πιστόλια

5. Τέσσερεις (4) χειροβομβίδες δακρυγόνου CS

6. Έξι (6) κοινοί πυροκροτητές

7. Εννέα (9) ηλεκτρικοί πυροκροτητές

8. Δύο (2) αυτοσχέδιοι ηλεκτρικοί πυροκροτητές

9. Ένα (1) τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT)

10. Δύο (2) φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα

11. Τρεις (3) πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας

12. Τρία (3) σώματα χειροβομβίδας

Από την μέχρι τώρα βαλλιστική εξέταση σε πολεμικά τουφέκια τύπου Kalasnikov, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε οικία της οδού 17ης Νοέμβρη 57 στον Χολαργό, έχει προκύψει ταύτιση ενός πολεμικού τυφεκίου με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στην ληστεία της 21-10-2019, σε κατάστημα ψυχαγωγικών - τεχνικών παιγνίων στον Χολαργό.

Επίσης, ένα ακόμα πολεμικό τουφέκιο τύπου Kalasnikov έχει ταυτοποιηθεί με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στις ακόλουθες τρομοκρατικές ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες έχει αναλάβει η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας»:

1. Ρίψη πυροβολισμών, την 25-05-2014 (ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών), εναντίον των κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα

2. Ρίψη πυροβολισμών, την 31-07-2016, εναντίον της Πρεσβείας του Μεξικό στην Αθήνα

3. Ρίψη πυροβολισμών, την 10-01-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα, κατά την οποία επήλθε τραυματισμός αστυνομικού.

4. Ρίψη πυροβολισμών, την 06-11-2017, εναντίον Διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ), που είχε διατεθεί στη φύλαξη των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η ίδια οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη και για την ρίψη χειροβομβίδας, την 10-11-2016, εναντίον της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Αθήνα, επίθεση κατά την οποία επίσης είχε επέλθει τραυματισμός αστυνομικού.

Από εκεί και πέρα, τα μέλη της Επαναστατικής Αυτοάμυνας έκαναν μια σειρά από λάθη που οδήγησαν στην- κατά τα φαινόμενα- εξάρθρωση της οργάνωσης με την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής. Κομβικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε η ληστεία που έγινε στις 21 Οκτωβρίου, από δύο άτομα, στο κατάστημα στον Χολαργό. Ηταν ο 41χρονος που συνελήφθη και ο 46χρονος που αναζητείται οι οποίοι άφησαν πίσω πολλά στοιχεία που αξιοποιήθηκαν από την αντιτρομοκρατική και οδηγήθηκε στα ίχνη τους.

Επίσης, το οπλοστάσιο που εντόπισε η αντιτρομοκρατική βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε σπίτι κοντά στο κατάστημα που έγινε η ληστεία. Στο μεταξύ, με βάση το βαρύ οπλοστάσιο που εντοπίστηκε, από την αντιτρομοκρατική εικάζουν ότι η Επαναστατική Αυτοάμυνα ενδεχομένως να προετοίμαζε χτύπημα το αμέσως επόμενο διάστημα, είτε στην επέτειο του Πολυτεχνείου, είτε στην επέτειο του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σε ό,τι αφορά τον 46χρονο που αναζητείται, αυτός φέρεται ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, σε κατάληψη που εκκενώθηκε στα τέλη του Αυγούστου. Από εκεί, ο συγκεκριμένος είχε κάνει επιθέσεις με βόμβες μολότοφ, σύμφωνα με πληροφορίες.