Ολοκληρώνονται σιγά - σιγά οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου, όμως όσο πέφτει το σκοτάδι, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος των επεισοδίών με την Ελληνική Αστυνομία να βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή.

Ήδη, κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο, οι πύλες του οποίου επίσης έκλεισαν στη 1 μ.μ., ενώ σταδιακά θα κλείνουν και άλλοι δρόμοι στο κέντρο, λόγω της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 4 μ.μ. Με βάση τη μέχρι στιγμής εικόνα, επικρατεί ηρεμία τόσο στο Πολυτεχνείο όσο και στα Εξάρχεια, ωστόσο οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι επί ποδός για την αποφυγή επεισοδίων ή βανδαλισμών.

Τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών με τις εκκενώσεις κτηρίων που ήταν υπό κατάληψη από ομάδες αντιεξουσιαστών και η παρουσία των ΜΑΤ εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου έχουν δημιουργήσει συνθήκες έντασης που ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα και εντείνουν τους φόβους για τυχόν επεισόδια με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Με την Αθήνα να φαντάζει περισσότερο σαν «φρούριο», η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16:00, ενώ ρίψης νερού, 24ωρη αστυνομική περιφρούρηση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αστυνομικοί κλοιοί γύρω από κυβερνητικά κτήρια, 17 κλούβες περιμετρικά της αμερικανικής πρεσβείας, παρακολούθηση… βενζινάδικων και απόσυρση κάδων απορριμμάτων. Όλα τα παραπάνω, περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου, μετά και τη δεύτερη σύσκεψη επικεφαλής αξιωματικών στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα οχήματα ρίψης νερού θα ενεργοποιηθούν και πάλι και θα βρίσκονται σταθμευμένα σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ η κίνηση και χρησιμοποίηση τους θα κριθεί ανάλογα με τα επεισόδια που θα προκληθούν. Πέρσι είχαν χρησιμοποιηθεί κάνοντας ρίψεις εναντίον νεαρών που βρίσκονταν στον περίβολο του Πολυτεχνείου και προέβαιναν σε επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Διαβάστε ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ολόκληρο το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας, πέρα από τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αποθηκών κατασκευής μολότοφ στην περιοχή των Εξαρχείων, θα... επιτηρήσουν πρατήρια υγρών καυσίμων σε κρίσιμες περιοχές, καθώς πέρσι είχε παρατηρηθεί π προμήθεια βενζίνης για την κατασκευή βομβών μολότοφ και είχαν γίνει συλλήψεις. Παράλληλα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έστειλε εγγράφως στον Δήμο Αθηναίων αίτημα για την απομάκρυνση κάδων απορριμμάτων από σημεία όπου θα περάσει η πορεία και στην περιοχή των Εξαρχείων, όπως και την απομάκρυνση οικοδομικών υλικών από σημεία έργων, προκειμένου να μην αποτελέσουν πολεμοφόδια για επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Ειδικές οδηγίες έχουν λάβει οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι αντιεξουσιαστές θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τα ιδρύματα. Στο μικροσκόπιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού έχουν μπει όσοι φέρουν σακίδια καθώς συχνά μετατρέπονται σε μέσα μεταφοράς αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια όπως πέτρες κλπ.

Παράλληλα, ελικόπτερο της ΕΛΑΣ και τα drones θα δίνουν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ εικόνα σε πραγματικό χρόνο από δρόμους αλλά και ταράτσες των πολυκατοικιών στα Εξάρχεια, στις οποίες μπορεί να έχουν αποθηκεύσει υλικό οι αντιεξουσιαστές για να επιτεθούν στους αστυνομικούς στο τέλος της πορείας.

Πρεμιέρα θα κάνουν και τα μέλη της νεοσύστατης ομάδας μοτοσυκλετιστών «Δράση», που είναι η συνέχεια της «Δελτα». Ήδη, σε κλοιό ασφαλείας βρίσκονται από σήμερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ έντονη θα είναι η παρουσία σε δημόσια κτήρια, όπως Βουλή, πρεσβείες κλπ και η παρουσία πάνω από δέκα κλούβες των ΜΑΤ μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Κλειστοί σταθμοί μετρό
Έκτακτα μέτρα βάζει σε εφαρμογή η Αστυνομία στο πλαίσιο της κινητοποίησής της προς αποφυγή επεισοδίων στην πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

Κλειστοί θα είναι σήμερα, Κυριακή 17 Νοεμβρίου, τρεις σταθμοί του Μετρό στο κέντρο της Αθήνας, μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ. για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι σταθμοί του Μετρό που θα κλείνουν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30.

Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.
ΟΑΣΑ: Αλλάζουν δρομολόγια

Λόγω των εκδηλώσεων εορτασμού της 46ης επετείου του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας και με στόχο την ενημέρωση του επιβατικού κοινού και την ασφαλή κυκλοφορία των ΜΜΜ, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής και μεταφοράς της αφετηρίας λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ, σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της ΕΛΑΣ, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες έως την Δευτέρα 18/11/2019 στις 06:00.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν, σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «46η Επέτειο του Πολυτεχνείου», στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι την πλατεία Κάνιγγος από τις 12:00 σήμερα, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.


Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σημεία έντασης. Αν εξαιρεθεί φυσικά η επίθεση από την αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» έξω από το σπίτι του υπουργού της Κυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και την ένταση στη Θεσσαλονίκη όταν φοιτητές του ΑΠΘ εμπόδισαν αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στεφάνι και όταν τελικά το κατέθεσαν οι νεαροί φοιτητές το κατέστρεψαν.