Κατά 5,3% αυξήθηκε ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στις ΗΠΑ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018/19, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των Αμερικανών φοιτητών που ήρθαν στην Ελλάδα το ακαδημαϊκό έτος 2017/18, αυξήθηκε κατά 20% σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Open Doors 2019, που δημοσιεύεται από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ),



Η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις, κατακτώντας πλέον τη 14η θέση στους διεθνείς εκπαιδευτικούς προορισμούς, όπως επιλέγονται από τους Αμερικανούς φοιτητές (ήταν στη 17η θέση στην αντίστοιχη έκθεση πέρυσι), με 5.223 φοιτητές από τις ΗΠΑ να επισκέπτονται την Ελλάδα για εκπαιδευτικά προγράμματα κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017/18, συγκριτικά με τους 4.351 του προηγούμενου έτους.



Παράλληλα, από τους 2.523 Έλληνες φοιτητές που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στις ΗΠΑ το 2018/19, συγκριτικά με τους 2.395 του προηγούμενου έτους, σχεδόν οι μισοί (1.153) παρακολούθησαν μεταπτυχιακά και διδακτορικά, 789 παρακολούθησαν προπτυχιακά, και οι υπόλοιποι άλλου είδους ακαδημαϊκά προγράμματα.



«Χαιρόμαστε με τη συνεχή αύξηση του αριθμού των διεθνών φοιτητών στις ΗΠΑ και των Αμερικανών φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό» δήλωσε η Marie Royce, υφυπουργός Εξωτερικών για Υποθέσεις Παιδείας και Πολιτισμού, κατά την παρουσίαση του IIE Open Doors Report για τις Διεθνείς Εκπαιδευτικές Ανταλλαγές. «Η προώθηση της διεθνούς φοιτητικής κινητικότητας παραμένει κύρια προτεραιότητα για το Γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων και θέλουμε να δούμε ακόμα περισσότερους φοιτητές στο μέλλον, να επιλέγουν τις ΗΠΑ για τις σπουδές τους».



Σχετικά με το Open Doors

Το Open Doors δημοσιεύεται από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ), το οποίο διενεργεί ετήσιες στατιστικές αναλύσεις σχετικά με τους διεθνείς φοιτητές στις ΗΠΑ από τη δημιουργία του το 1919, πλέον σε συνεργασία με το γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 1972. Το Open Doors επίσης αναλύει τους αριθμούς των διεθνών φοιτητών που σπουδάζουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια και των διεθνών φοιτητών που παρακολουθούν Εντατικά Προγράμματα Αγγλικών, στο πλαίσιο προετοιμασίας τους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Περισσότερες πληροφορίες για τις αναλύσεις και τα συμπεράσματα του Open Doors 2019 είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Open Doors. Η πλήρης αναφορά, η οποία θα περιέχει όλα τα στοιχεία, σε περισσότερες από 100 σελίδες, θα είναι διαθέσιμη στις αρχές 2020, μέσω των IIE Books.