Η Δυτική Ελλάδα πλήττεται από ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, από αργά το βράδυ της Τρίτης. Είναι ενδεικτικό ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo στα Αρφαρά Μεσσηνίας μέσα σε διάστημα τριών μόνο ωρών, σήμερα το πρωί (06:50 - 09:50), κατέγραψε 104 χιλιοστά βροχής, ενώ στη Ζάκυνθο 95 χιλιοστά.

Παράλληλα, το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ», έως τις 10:00 είχε καταγράψει 3.500 κεραυνούς εντός της ελληνικής επικράτειας.

Τα κατά τόπους έντονα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και κυρίως την Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ-meteo, κατά τη διάρκεια της Πέμπτης ένα νέο κύμα έντονων βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων θα προσεγγίσει τη χώρα μας από τα νοτιοδυτικά.

Καταστροφές στη Ζάκυνθο 

Πλημμύρες, πτώση δέντρων, καταστροφές σε στέγες και φθορές στο οδικό δίκτυο προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε τις πρωινές ώρες σήμερα τη Ζάκυνθο.

Τα προβλήματα καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας του νομού, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλήρης εικόνα των ζημιών.

Οι ζημιές καταγράφονται στα χωριά Κερί, Μαριές, Κοιλιωμένο, Παντοκράτορα, Σκοινάρι, Βολίμες, 'Αγιο Λέοντα, Αμπελόκηπους, Βασιλικό.

Τμήμα της επαρχιακής οδού στον Βασιλικό έχει κλείσει για να πραγματοποιηθούν εργασίες απομάκρυνσης βράχων που έκλεισαν τον δρόμο από κατολίσθηση, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν καταγραφεί και στο Κερί. Στις δύο παραπάνω περιοχές βρίσκονται από νωρίς συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη κληθεί να συνδράμει στην απομάκρυνση υδάτων σε σπίτι στο Κερί, σε κατάστημα σούπερ μάρκετ στη Λούμπα και σε κτίριο στους Αμπελόκηπους ενώ το κλιμάκιο της υπηρεσίας στην περιοχή των Ελατίων χρειάστηκε να παρέμβει για την κοπή κλαδιών στις Βολίμες.

Παράλληλα η Εθνική  Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού όπου αναφέρει ότι για σήμερα Τετάρτη(20/11/2019) θα επηρεαστούν απ΄την κακοκαιρία:

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική
Πελοπόννησος. Εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από τα
βορειοδυτικά μετά το μεσημέρι.

β. Η δυτική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι, η κεντρική και βαθμιαία η
ανατολική Μακεδονία.