«Μούσκεμα» η χώρα από τη βροχή: Τέσσερις νεκροί - Τεράστιες καταστροφές σε Κινέτα, Ρόδο, Λήμνο, Θάσο, Χαλκιδική
Μόνο στην Ρόδο έγιναν 190 κλήσεις στην Πυροσβεστική για άντληση υδάτων
Μπορεί ο χειμώνας να μην έχει κάνει ακόμη «σοβαρά» την εμφάνισή του, όμως η βροχόπτωση χτύπησε ήδη τη χώρα, με τον χειρότερο τρόπο.
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, είτε γιατί αψήφησαν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, είτε γιατί το κακό τους βρήκε τη στιγμή που δεν μπορούσαν να αντιδράσουν.
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Κυριακής στο Αντίρριο, όταν το σκάφος που επέβαιναν έπεσε πάνω στη μανία της καταιγίδας, με συνέπεια να ανατραπεί και οι ίδιοι να παραδοθούν στα κρύα νερά. Μία 75χρονη γυναίκα δεν κατάφερε να διασωθεί από τον χείμαρρο που κατέκλυσε το σπίτι της σε χωριό της Ρόδου, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Άλλη μία γυναίκα, χειμερινή κολυμβήτρια, χάθηκε στα μανιασμένα κύματα στην Κω, καθώς η καταιγίδα τη βρήκε να κάνει το αγαπημένο της χόμπι.
Ο«Γηρυόνης» όμως άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες (αυτοκίνητα και σπίτια) και υποδομές (δρόμους και δίκτυα), δύο πόλεις (Κινέτα και παραλία Κατερίνης) σε κατάσταση διάλυσης και πολλά χωριά και κατοικημένες περιοχές μέσα στη λάσπη και τα υλικά που μεταφέρθηκαν από τους χειμάρρους.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα προκλήθηκαν στην περιοχή της Κινέτας, όπου υπερχείλισε το ρέμα Πίκκα, με συνέπεια να κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών–Κορίνθου και να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια μέσα στην πόλη, και στην παραλία της Κατερίνης, όπου φούσκωσε η θάλασσα, με συνέπεια να ανέβει στην επιφάνεια και να μπει στον αστικό ιστό. Οι αρχές εκκένωσαν τα σπίτια στην πρώτη γραμμή της παραλίας.
Καταστροφές και νεκροί σε Ρόδο, Θάσο, Λήμνο και Χαλκιδική
Η χθεσινή μέρα αποδείχθηκε πολύ δύσκολη για τους κατοίκους των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Χαλκιδική. Ο Γηρυόνης πρόσθεσε δύο ονόματα στη λίστα των νεκρών και σάρωσε με αμέτρητα κυβικά νερού πόλεις, χωριά και κατοικημένες περιοχές.
Η Πυροσβεστική δέχθηκε 190 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων από τη Ρόδο με τους πυροσβέστες να απεγκλωβίζουν επτά άτομα από πλημμυρισμένα κτήρια και να διασώζουν άλλα έξι άτομα.
Στη Χαλκιδική η πυροσβεστική δέχθηκε 25 κλήσεις και πραγματοποίησε 14 αντλήσεις, 5 κοπές δέντρων ενώ ένα άτομο χρειάστηκε να μεταφερθεί από το ποιμνιοστάσιό του σε ασφαλές σημείο.
Στη Θάσο, τέλος, η πυροσβεστική δέχθηκε επτά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, στην περιοχή του Λιμένα Θάσου, τρεις κλήσεις για κοπές δέντρων, στις περιοχές Παναγία, Γλυκάδι και Λιμένας ενώ πυροσβέστες μετέφεραν τέσσερα άτομα από ισόγεια κατοικία στην περιοχή του Λιμένα.
Νεκρή 75χρονη στην Ιαλυσό
Τραγικό θάνατο βρήκε το απόγευμα της Δευτέρας μια 75χρονη γυναίκα μια απο την περιοχή της Ιαλυσού καθώς το σπίτι της πλημμύρισε και η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει καθώς ήταν κατάκοιτη. Το νερό ανέβηκε πάνω από το ύψος του κρεβατιού με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.
Η άτυχη γυναίκα ήταν μόνη της εκείνη την ώρα στο σπίτι. Η σφοδρή κακοκαιρία που μετέτρεψε τους δρόμους σε χειμάρρους ήταν η αιτία που το σπίτι της άρχισε να γεμίζει με νερά. Η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει καθώς ήταν κατάκοιτη εδώ και χρόνια.
Στο σημείο κλήθηκαν και έφθασαν διασώστες του ΕΚΑΒ που προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή την άτυχη ηλικιωμένη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Φωτογραφία ντοκουμέντο της Ροδιακής από το σπίτι της άτυχης που έχασε τη ζωή της. Στον τοίχο αριστερά, φαίνεται το ύψος που ανέβηκε το νερό. Η στάθμη του ήταν πολύ πιο ψηλά από το κρεβάτι της.
Νεκρή κολυμβήτρια στην Κω
Όπως επίσης μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων η ΕΡΤ, ακόμα ένα άτομο έχασε τη ζωή του εξαιτίας της κακοκαιρίας Γηρυόνης. Συγκεκριμένα, μια γυναίκα στην Κω, χειμερινή κολυμβήτρια, θέλησε να απολαύσει το μπάνιο της, αψηφώντας τα υψηλά κύματα. Η άτυχη γυναίκα παρασύρθηκε από τα κύματα και έχασε τη ζωή της.
Κόπηκε στα δύο η Ρόδος
Στα δύο κόπηκε τη Δευτέρα η Ρόδος, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός στο χωριό της Μαλώνας, απ’ όπου είχε δημιουργηθεί η παρακαμπήρια οδός που συνδέει το νησί με τη Νότια Ρόδο, μετά το κλείσιμο της γέφυρας του Μάκκαρη.
Κατέρρευσε η γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη
Λόγω της έντονης κακοκαιρίας που επικρατούσε από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο νησί, η συγκεκριμένη γέφυρα γέμισε για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια με νερό, όπως εξήγησαν μιλώντας στη «Ροδιακή» οι κάτοικοι της περιοχής.
Τα ορμητικά νερά στη συγκεκριμένη γέφυρα καθιστούν απαγορευτική την κυκλοφορία των οχημάτων, στον μοναδικό δρόμο που έχει απομείνει να συνδέει τη Μαλώνα με τα Μάσαρη και κατ’ επέκταση με ολόκληρη τη Νότια Ρόδο.
Παράλληλα και ο δρόμος μέσα από το Χαράκι έκλεισε, αφού ως γνωστόν ο δρόμος περνάει μέσα από το ποτάμι.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, «δίπλωσε στη μέση» το δεύτερο τμήμα της γέφυρας από την πλευρά του κυκλικού κόμβου της Μαλώνας.Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαλώνας κ. Νεκτάριος Μουστακέλλης, τόνισε πως «είναι πραγματικά ανατριχιαστικές οι εικόνες, ευτυχώς που έκλεισε έγκαιρα η γέφυρα και δεν θρηνήσαμε θύματα».