Μπορεί να έγινε πολύς θόρυβος σχετικά με τα τυπικά προσόντα των νέων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, ουδείς, όμως, δεν μπήκε στον κόπο να ελέγξει, πράγματι, το περιεχόμενο των βιογραφικών τους.

Πηγές του υπουργείου Υγείας δίνουν στη δημοσιότητα τα ποιοτικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με το «βάρος» των βιογραφικών του συνόλου των επιλεχθέντων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών:

· Ο προαπαιτούμενος τίτλος σπουδών για τις θέσεις των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας είναι πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
· Από τους τελικώς επιλεγέντες, επιπλέον του πτυχίου, το 72% επί τους συνόλου είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή/και διδακτορικού διπλώματος.
· Το 60% των επιλεγέντων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη Διοίκηση, τα Οικονομικά ή την Πληροφορική, επιστημονικά πεδία στα οποία δίδεται έμφαση και από την προκήρυξη των θέσεων.
· Το ως άνω ποσοστό ξεπερνά ακόμη και το 70% στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής και το 80% στην 3η ΥΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας.
· Σχεδόν όλοι οι επιλεγέντες διοικητές έχουν διοικητική εμπειρία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην 1η ΥΠΕ Αττικής, όπου συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας («Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Σισμανόγλειο», «Ιπποκράτειο», Γενικό Κρατικό Αθήνας, «Άγιος Σάββας», κ.α.), περισσότερο από το 85% επί τους συνόλου των επιλεχθέντων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών διαθέτει εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομείων ή, γενικότερα, υγειονομικών μονάδων και σχηματισμών.