Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα από τις ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες θα προσδιορίσουν ποιο από τα δύο στελέχη του κορυνοβακτηριδίου της διφθερίτιδας έχει απομονωθεί στα λαρυγγικά υγρά του 8χρονου αγοριού, το οποίο κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου διασωληνωμένο στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας «Π. και Α. Κυριακού».

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για κρούσμα διφθερίτιδας, ενώ, εάν πρόκειται για το τοξινογόνο στέλεχος του κορυνοβακτηριδίου, το οποίο προκαλεί θανατηφόρο λοίμωξη, τότε θα έχουμε νέο γύρο προβληματισμού σχετικά με την αποτελεσματικότητα του και την αυστηρή εφαρμογή του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών, καθώς το τοξινογόνο στέλεχος είναι εκείνο το οποίο αντιμετωπίζεται με το σχετικό εμβόλιο, τις πέντε δόσεις του οποίου είχε κάνει ο 8χρονος, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται από σήμερα επισήμως στα χέρια των ειδικών επιδημιολόγων του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Έτσι, το πλέον πιθανό είναι στα λαρυγγικά υγρά του 8χρονου να έχει απομονωθεί το μη τοξινογόνο στέλεχος του κορυνοβακτηριδίου της διφθερίτιδας, το οποίο, εάν είναι έτσι, προκάλεσε επιδείνωση στην προϋπάρχουσα βαριά λοίμωξη, από την οποία έπασχε ο 8χρονος, κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο παίδων «Π. και Α. Κυριακού», δηλαδή στην βαριά πνευμονία.

Το ως ανω ενδεχόμενο ενισχύεται επίσης από το γεγονός ότι, όπως τα parapolitika.gr έγραψαν χθες από την πρώτη στιγμή, η κλινική εικόνα του 8χρονου δεν συνάδει με διφθερίτιδα.

Εξάλλου, στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΔΥ, στο Μαρούσι της Αττικής, προσήλθαν σήμερα το πρωί η ανάδοχος μητέρα του 8χρονου, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της, η οποία παρέδωσε όλα τα επίσημα ιατρικά έγγραφα, από τα οποία προκύπτει, πράγματι, ότι ο 8χρονος είχε πραγματοποιήσει και τις πέντε δόσεις του εμβολίου της διφθερίτιδας, οι οποίες προβλέπονται μέχρι την ηλικία των 8 ετών.