Σχέδιο δολοφονίας πολιτικού, δικαστή ή και οικονοµικού παράγοντα εκτιµάται ότι έχουν τους τελευταίους µήνες ένοπλες οργανώσεις, προκειµένου να αναβαθµίσουν και να κλιµακώσουν τη δράση τους, καθώς και να επιχειρήσουν τη δηµιουργία συνθηκών αναταραχής. Η διαβαθµισµένη αυτή πληροφορία έχει τεθεί υπόψιν στελεχών του Μαξίµου, ενώ εξετάζεται σοβαρά από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ.

Τυχόν τέτοια εξέλιξη θα επαναφέρει µνήµες από τη δράση της «17 Νοέµβρη», όπως και χτυπήµατα που σηµειώθηκαν τα προηγούµενα χρόνια από τη «Σέχτα Επαναστατών» ή και από τροµοκρατικές οργανώσεις «µίας χρήσης». Η ανησυχία των Αρχών και των υπηρεσιών ασφαλείας είναι µια τέτοια αιµατηρή επίθεση να εκδηλωθεί από τη σύµπραξη αναρχικών και ποινικών, όπως έχει συµβεί και άλλες φορές στο παρελθόν την τελευταία οκταετία. Αποκορύφωµα ήταν η δολοφονία -το καλοκαίρι του 2010- του υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Επιπλέον, εξετάζεται το σενάριο ενεργοποίησης εκ νέου της οργάνωσης «Οµάδα Λαϊκών Αγωνιστών», που είχε εµφανιστεί προ επταετίας µε χτύπηµα στα γραφεία της Νέας ∆ηµοκρατίας και προχωρεί σε ένοπλες επιθέσεις µία ή δύο φορές τον χρόνο (σ.σ.: η τελευταία µε τη βοµβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ στις 17 ∆εκεµβρίου 2018). Και αυτό γιατί υπάρχουν σαφείς πληροφορίες ότι αυτή η οργάνωση «στέγαζε» στο παρελθόν, εκτός από αντάρτες πόλης, και ποινικούς, που είχαν ίσως παλαιότερη συνεργασία µε τον άφαντο ποινικό Βασίλη Παλαιοκώστα.

Το σενάριο αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κυβερνητικά στελέχη αλλά και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αφού εκτιµάται ότι «η εγχώρια τροµοκρατία ετοιµάζει χτύπηµα στην καρδιά του κράτους», ως απάντηση στις εξαρθρώσεις ένοπλων οργανώσεων, στις συλλήψεις αντιεξουσιαστών, καθώς και στις παρεµβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια. Σε µια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για το πρώτο και πιο ισχυρό χτύπηµα στην κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, την οποία στοχεύουν οι οργανώσεις των αναρχικών. Κι αυτήν τη φορά δεν θα πρόκειται για τοποθετήσεις εκρηκτικών µηχανισµών, κυρίως βραδινές ώρες, οι οποίες στόχο έχουν µόνο τις υλικές ζηµιές, όπως συνέβαινε κατά κύριο λόγο την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟ ΤΗΝ «ΟΛΑ»
Σύµφωνα µε διασταυρωµένες πληροφορίες, η επίθεση που πιθανόν σχεδιάζεται θα είναι κατά πολιτικού ή οικονοµικού στόχου µε όπλα και πρόθεση να σκορπίσει τον θάνατο. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι το δολοφονικό χτύπηµα να πραγµατοποιηθεί από την «ΟΛΑ», η οποία εµφανίζεται ως η µοναδική οργάνωση που δεν έχει εξαρθρωθεί (σ.σ.: ύστερα και από την πρόσφατη διάλυση της «Επαναστατικής Αυτοάµυνας») και η οποία συνεχώς αλλάζει τον τρόπο δράσης της από τα Καλάσνικοφ στις ρουκέτες και ύστερα στις βόµβες κ.λπ., µε στόχους, εκτός από τα γραφεία της Ν.∆., το Εφετείο Αθηνών, την πρεσβεία του Ισραήλ, την κατοικία του Γερµανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, τα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγµα και άλλα ανάλογου βεληνεκούς. Η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να συγκεντρώσει στοιχεία για τη σύνθεση της «ΟΛΑ» και φέρεται ότι έχει καταλήξει στο συµπέρασµα ότι ήταν κυρίως δηµιούργηµα αναρχικών, που είχαν επαφές µε ποινικούς. «Πυξίδα» στις έρευνες της Αστυνοµίας είναι µία σφαίρα από Καλάσνικοφ που βρέθηκε πριν από έξι χρόνια σε διαµέρισµα στην Αγία Παρασκευή και ανήκε σε έναν συλληφθέντα για υπόθεση ναρκωτικών.

Το άτοµο αυτό εµφανιζόταν ως στενός φίλος ενός από τους «ληστές του ∆ιστόµου», που είχε δράσει την περίοδο 2008-2015 µε δεκάδες ληστείες σε Μέθανα, Βελεστίνο, Ωρωπό και Κλειτορία, ενώ το ίδιο άτοµο είχε επαφές και µε τον καταζητούµενο Βασίλη Παλαιοκώστα. Στους «ληστές του ∆ιστόµου» συµµετείχαν εξάλλου κατά διαστήµατα ο δηµιουργός του «Επαναστατικού Αγώνα», Νίκος Μαζιώτης (που είναι κρατούµενος σήµερα στις Φυλακές Κορυδαλλού), και άλλοι αναρχικοί. Επιπλέον, στελέχη της Κατεχάκη εστιάζουν την προσοχή τους σε απόσπασµα της προκήρυξης της «ΟΛΑ» µετά τη βοµβιστική επίθεση στο Εφετείο το 2017, στην οποία ανέφεραν ενδεικτικά: «Οι ειδικές συνθήκες κράτησης, εξοντωτικές ποινές, προσπάθεια απόσπασης δηλώσεων µετανοίας, ποινικοποίηση φιλικών και οικογενειακών σχέσεων, ογκωδέστατες και παραφορτωµένες δικογραφίες, που παραπέµπουν σε µακροχρόνια δικα στική οµηρία και δεκάδες χρόνια κράτησης, είναι κάποια από τα µέσα που χρησιµοποιεί η αστική “∆ικαιοσύνη”». Αυτό θεωρείται δείγµα των επαφών που έχει η «ΟΛΑ» µε ποινικούς που µπορεί να αναλάβουν «συµβόλαιο θανάτου» και να το παρουσιάσουν ως τροµοκρατική ενέργεια. Σηµειωτέον ότι η οργάνωση στις προκηρύξεις της αποφεύγει -στα τελευταία χτυπήµατα- να αναφέρει πώς προχώρησε σε κάθε επίθεσή της. Σαν ο «εκτελεστικός» τοµέας να είναι άσχετος µε τον συγγραφέα των προκηρύξεων και τους καθοδηγητές.

Οι οργανώσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο και το ενδεχόμενο κοινών δράσεων αναρχικών - ποινικών


ΑΠΕΙΛΕΣ
Οι ερευνητές της υπόθεσης υπενθυµίζουν, ακόµα, ότι στη συγκεκριµένη προκήρυξη της «ΟΛΑ» υπήρχαν απειλές του τύπου: «∆εν έχουµε κανέναν λόγο να τους φοβόµαστε, έχουν κάθε λόγο να µας τρέµουν». Οι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικά της Αντιτροµοκρατικής εξετάζουν το ενδεχόµενο τµήµα ένοπλης οµάδας, που έχει σχέση και µε την «ΟΛΑ», να επιχειρήσει φονική επίθεση µε άγνωστο µέχρι τώρα στόχο από την πολιτική, την οικονοµική ζωή ή ακόµα και δικαστικό. Η ανησυχία µεγαλώνει γιατί τµήµα από το ίδιο µεικτό σχήµα ενόπλων και αναρχικών πιθανολογείται ότι έχει σχέση µε τέσσερα αιµατηρά χτυπήµατα -συνολικά τέσσερις δολοφονίες-, που είτε ανέλαβαν την ευθύνη τους οργανώσεις «µίας χρήσης» είτε έχουν αποδειχθεί «τυφλά» χτυπήµατα.

Συγκεκριµένα πρόκειται για την αιµατηρή επίθεση στο Αστυνοµικό Τµήµα Αγίας Παρασκευής το 2009, για τη δολοφονία πολίτη στη διάρκεια ληστείας σε τράπεζα της Πάρου το 2012, για τη διπλή δολοφονία µελών της «Χρυσής Αυγής» το 2013 στο Νέο Ηράκλειο, αλλά και για τη φονική ενέδρα στη Φθιώτιδα, στις αρχές του 2015, µε θύµα πρώην αρχιφύλακα των Φυλακών ∆οµοκού.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. διατυπώνουν την άποψη ότι οι δράστες αυτών των επιθέσεων ίσως έχουν άµεση ή έµµεση σχέση µε τµήµα της «οµάδας Παλαιοκώστα». Συνδετικός κρίκος σε όλες αυτές τις ενέργειες είναι ότι σχεδόν σε όλα τα κείµενα ανάληψης ευθύνης δεν υπάρχει καµιά αναφορά στην επιχειρησιακή εξέλιξη των ενεργειών αυτών. Όπως ακριβώς συµβαίνει και µε τα τελευταία κείµενα της «ΟΛΑ».

Οι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. ακόµη στέκονται σε άλλη µία δολοφονική επίθεση κατά πολιτικού, που σηµειώθηκε το 2010, µε πρωταγωνιστή -σύµφωνα µε την Αστυνοµία- τον ίδιο τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος φέρεται ότι είχε στείλει το δέµα-βόµβα στο υπουργείο ∆ηµόσιας Τάξης που σκότωσε τον υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργο Βασιλάκη.

Οι αστυνοµικοί εστιάζουν την προσοχή τους στα αναφερόµενα στο βιβλίο «Μια φυσιολογική ζωή», που έγραψε πρόσφατα ο Β. Παλαιοκώστας και στο οποίο προσπαθεί να αρνηθεί την εµπλοκή του στη φονική έκρηξη του συγκεκριµένου δέµατος στον 7ο όροφο του µεγάρου της Λ. Κατεχάκη, παρότι βρέθηκε παλαµικό αποτύπωµά του στο περίβληµα του εκρηκτικού µηχανισµού.