Το να είσαι εθελοντής σε σταθερή βάση στην Ελλάδα, δεν έχει αντίκτυπο απλώς στον χρόνο που διαθέτεις, ή στους κινδύνους που είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις, αλλά έχει και… οικονομικό κόστος!

«Δεν ζητάμε αμοιβή για την τσέπη μας, αλλά ζητάμε χρηματοδότηση ως προς τον εξοπλισμό, την ασφάλιση και το ωρομίσθιο που ενδεχομένως θα χαθεί. Ο εθελοντής διασώστης ή δασοπυροσβέστης, έχει ένα κόστος 300-500 ευρώ ετησίως, αναλόγως με τα μεροκάματα που χάνει και το επίπεδο εξοπλισμού που συχνά χρειάζεται να αγοράσει.»

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας κ.Δημήτρης Νάκος στο Radio North 98 και την εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» με τον Βαγγέλη Μωυσή, με αφορμή τη διεξαγωγή –από σήμερα- ημερίδας και τριήμερης εκπαίδευσης της Ομοσπονδίας, στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Πολυγύρου, με τη συμμετοχή 140 εθελοντών από 20 οργανώσεις.

Ο κ. Νάκος εξήγησε: «Οι ομάδες μας είναι ενταγμένες στο Μητρώο της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να κληθούν για επέμβαση σε καταστροφές. Κάθε χρόνο έχουμε δραστηριότητες δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει αποστολή της Ομοσπονδίας στην Αλβανία.».




Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Πολιτεία θα πρέπει να αλλάξει την στάση της προς τους εθελοντές. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση καθώς η Πυροσβεστική ειδοποιεί την Περιφέρεια και μετέπειτα εκείνη εμάς. Επίσης ήταν απαράδεκτο αυτό που ζήσαμε όταν είχαμε τις τραγωδίες σε Μάνδρα και Μάτι, να φτάνουν οι εθελοντές μας επί τόπου και να μην υπάρχει κανείς να τους αξιοποιήσει άμεσα, ή να σταματάει η ομάδα με το όχημα 10 φορές για να πληρώσουν τα διόδια οι εθελοντές, που συνοδεύονταν και από επίσημο όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Θα κάνουμε τις προτάσεις μας στο νέο νομοσχέδιο της Πολιτικής Προστασίας. Εμείς πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και με μοιρασμένα πόστα, πριν την εκδήλωση ενός αναμενόμενου (σ.σ. π.χ. καιρικού) φαινομένου. Όχι να ψαχνόμαστε μετά την εκδήλωσή τους. Δυστυχώς στη προηγούμενη διαβούλευση οι προτάσεις που θέσαμε δεν ελήφθησαν υπόψη. Με τον νέο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας τον κ. Νίκο Χαρδαλιά, ήδη είχαμε μια επαφή και πιστεύω θα μας δεχτεί και θα μας ακούσει, διότι γενικώς έχει αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις, βρισκόμενος σε διαρκή κινητικότητα από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα.»